Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

22. 04. 2024. 12:45 >> 12:46
Čitaj mi:

PREPORUKA NUTRICIONISTE

Višnja snižava krvni pritisak

Višnja je čuvar kardiovaskularnog sistema, smanjuje koagulaciju krvi i popravlja krvnu sliku, poboljšava vid, ublažava reumu...


Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima. Ne nalaze se samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima, kremovima… I dobro je što se toliko intenzivno koristi jer višnje su zdravije nego što mnogi misle.

Višnja je stigla na naše prostore iz Male Azije, još u doba Rimljana, i danas se gaji plantažno. Uzgaja se više sorti i najpoznatije su: ujfehertska grozdasta (mađarica), šumadinka, reksele i oblačinska višnja.

Svako voće pa i višnja oskudno je masnoćama, bjelančevinama i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom Ce, vitaminima Be kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom. Energetska vrijednost višnje je svega 46 kilokalorija u 100 grama ploda, a karakteristike joj se ne mijenjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga u višnjama uživamo cijele godine.

Sitno koštunjavo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njenom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti. Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije štitimo ih od razaranja. Osim glukoze, višnje sadrže i kisjeline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85 odsto, djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan. Višnja je odlično sredstvo u sprječavanju anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze. Sok od višanja snižava krvni pritisak, pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije.

Višnje su odlične i za osobe sa povišenim holesterolom, jer antioksidansi sprječavaju da loš LDL holesterol oksidiše i oštećuje krvne sudove. Višnja je čuvar cijelog kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor vitamina Ce koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma. Poboljšavaju vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju krvnu sliku, snižavaju pritisak, ublažavaju reumu i giht.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније