Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

23. 05. 2014. 14:00 >> 14:01

AKO PRETJERATE...

So je izvor života, ali i opaka otrov

Bez njega ne ide, ali ako pretjeramo postaje opaki otrov...

 

Onaj ko je imao nju – imao je bogatstvo. Bijelo zlato odredilo je za sva vremena odnose među narodima, prema njemu su se krojili saobraćajni pravci, trgovalo se, pregovaralo, mjesto ima čak i u Bibliji. So, bilo morska ili kamena, oduvijek je bila na cijeni, gotovo kao i samo zlato.

Porezi na bijelo zlato

Znali su to i maurski trgovci koji su za gram soli tražili gram zlata, a čak su i rimski vojnici dio plate dobijali u soli. Francuski kralj Luj XVI izazvao je negodovanje naroda povećavši poreze na so...

So se koristila za konzerviranje hrane, posebno mesa kako bi se očuvalo, ali i u proizvodnji sapuna i stakla, što su dobro znali prvi trgovci soli u Evropi s područja današnjeg Salzburga, ali i spretni stanovnici današnje venecijanske lagune koji su, za razliku od sjevernjaka koji su so kopali iz kamenih rudnika, najbolje od mora trebali samo pokupiti s isušenih bazena u laguni.

Danas je so dostupna namirnica i sastavni dio većine jela. Štoviše, dodaju je pojačivačima okusa, čak u kolače. Nutricionisti stoga upozoravaju na činjenicu da se dnevni unos soli razlikuju zavisno o starosnim grupama i zdravstvenom statusu.

Za odrasle bi pet grama soli dnevno bilo sasvim dovoljno, dok je djeci dovoljna mnogo manja količina soli – jedan gram dnevno zadovoljiće sve potrebe malog organizma, savjeti su stručnjaka.

Gurmani, ma koliko cijenili dragocjeni začin – finu so – neće pretjerati u količini, oduševljeni njenim nastankom i savršenošću. Naime, manje je poznato da je svaki kristalić soli geometrijski savršeno tijelo i zbog toga su posebno na cijeni oni krupniji komadići soli poput cvijeta soli, fior di sale, ili kako ga Francuzi nazivaju fleur de sel.

Uz sladoled, čokoladu...

To je vrsta soli pred kojom se klanjaju kuvarski znalci, a nastaje tako da se ručno ubire s površine bazena solana. Naime, pod visokim temperaturama i suvim vjetrom so se slaže u tanke listiće – savršene kristale. Ovakve gastronomske dragocjenosti predstavljaju tzv. final touch ili završne soli koje svoje mjesto imaju na gotovim jelima, sladoledima, čokoladama...

So je zapravo čudesni začin koji se sjajno ljubi sa svakim jelom... Isprobajte i pazite na količinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније