Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Science alert ]

01. 12. 2023. 11:27 >> 11:28

STUDIJE  

Naučnici otkrili šta izaziva svrab kod ekcema

Nesnosni svrab koji prati hronično inflamatorno stanje kože ekcem ima novog "krivca". Naučnici su otkrili da poznata bakterija, Staphilococcus aureus, izaziva uporni svrab direktnim pokretanjem senzornih neurona u koži, a nalaz bi mogao da pomogne istraživačima da osmisle nove tretmane.

Ekcem, koji je takođe poznat kao atopijski dermatitis, čest je kod djece i tinejdžera, ali pogađa i svaku desetu odraslu osobu.

Do sada se smatralo da su imune ćelije i inflamatorni molekuli koje luče glavni pokretači nepodnošljivog svraba koji se javlja kod ekcema. Taj svrab tako često izaziva nagon za češanjem koji samo dodatno oštećuje kožu, ostavljajući je crvenom, natečenom i ispucalom.

Prije mnogo godina, istraživači su otkrili da osobe kojima nedostaje kožni protein koji se zove filagrin imaju veću vjerovatnoću da razviju ekcem, ali ono što je konkretno izazvalo svrab koji rasplamsava ekcem i dalje ih je mučilo.

Sada, tim uglavnom američkih istraživača pokazao je u seriji eksperimenata na životinjama kako S. aureus, bakterija koja kod oštećene kože izaziva infekcije, sama izaziva svrab tako što pokreće senzorne nervne ćelije na površini kože, prenosi Science alert.

„Identifikovali smo potpuno novi mehanizam koji stoji iza svraba – bakteriju Staph aureus, koja se nalazi kod skoro svakog pacijenta sa hroničnim stanjem atopijskog dermatitisa“, kaže Isak Čiu, imunolog sa Harvardske medicinske škole i dodaje da se „pokazalo da svrab može da bude prouzrokovan samim mikrobom“.

Liven Deng, vodeći autor i mikrobiolog sa Harvardske medicinske škole kaže da „ne morate nužno da imate upalu da bi mikrob izazvao svrab, ali taj svrab pogoršava upalu na koži“.

Ako budu potvrđeni u studijama na ljudima, nalazi bi mogli da predstavljaju jasnu metu za ublažavanje svraba kod ekcema.

Većina aktuelnih tretmana pokušava da umiri kožu, umiri imuni sistem i obnovi kožnu barijeru bez potpunog uklanjanja stanja – iako su istraživači otkrili ideju da ciljanje na bakterije kože može pružiti trajno olakšanje.

Buduće studije bi takođe mogle da istraže da li patogeni poput S. aureus svrabom olakšavaju svoje širenje.

„U ovom trenutku se nagađa, ali ciklus svraba i češanja bi mogao da koristi mikrobima i omogući njihovo širenje na udaljene djelove tijela i na neinficirane domaćine“, kaže Deng.

Studija je objavljena u časopisu Cell.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније