Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

05. 03. 2013. 11:44   >>  11:38

ISTRAŽIVANJE

Životinje pomažu autističnoj djeci

Kućni ljubimci mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, da utiču na to da ljudi više vježbaju i da u velikoj mjeri eliminišu stres. Takođe mogu značajno da povećaju pozitivno društveno ponašanje kod djece koja imaju poremećaj autističnog spektra.



"Prisustvo životinja kod djece sa autizimom podstiče socijalnu interakciju", kaže autorka studije Margit O'Hara sa Univerziteta u Kvinslendu u Australiji. 

U istraživanju je učestvovalo 99 dece od pet do 13 godina iz četiri osnovne škole u Brizbejnu u Australiji. Njihove reakcije praćene su dok su se igrali sa igračkama, ali i nekim malim životinjama. 

"Djeca sa autizmom su u čak 55 odsto slučajeva pokazala veću društevnu aktivnost u igranju sa životinjima u odnosu na igranje sa igračkama. Broj osmijeha na njihovom licu se udvostručio", kazala je O'Hara. 

 



 

 

"Ovo je veliki napredak za djecu koja imaju problema u društevnoj interakciji i koja zbog toga često pate od povećane anksioznosti i stresa", pojasnila je O'Hara. 

Stručnjaci kažu da su i roditelji primijetili kod njihove djece veću aktivnost u društvu kućnih ljubimaca.

To nije prva studija koja pokazuje da su životinje dobri "terapeuti". U mnogim zemljama, na primjer, Argentini, veoma uspješno sprovdi se program u kom konji aktivno učestvuju  kao terapeuti.


 

Pored terapije konjima, u svijetu se uspešno primjenjuje i liječenje pomoću kućnih ljubimaca, poput pasa i mačaka. Poboljšanje na fizičkom i mentalnom planu je primijetno, naročito u slučajevima dugih bolesti koje napadaju decu.

U prisustvu psa, starije osobe oboljele od Alchajmerove bolesti reaguju povoljno. Podjednako se zapaža i smanjenje depresivnih stanja. U terapiju pomoću životinja spadaju i psi vodiči za slijepe osobe, a pored kućnih ljubimaca u terapeutske svrhe koriste se i delfini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније