Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

28. 02. 2013. 08:50   >>  08:44

ZAVISNOST

Poremećaj onlajn igrica i zvanična bolest

Asocijacija američkih psihijatara prvi put uvela poremećaj onlajn igrica u svoj priznati rječnik.

 

 

Nakon što je u rječnik moderne psihologije uveden novi pojam - zavisnost od društvenih mreža, lista poremećaja usko vezanih s tehnologijom ponovo je proširena.

Zavisnost od video igrica problem je na koji stručnjaci sve više upozoravaju. Novinarka "Al Džazire" Kristen Solomi u Njujorku je pronašla igrača koji je odlučio da  džojstik zauvijek stavi u ladicu.

Video igrice su popularna razbibriga milionima Amerikanaca. Nekima je ona prešla u opsesiju. Poput 19-godišnjeg Konora Šihija.

Za sebe kaže da je zavisnik o igricama. Prvu je odigrao kada je imao četiri godine. Kada je postao tinejdžer, igrice su preuzele kontrolu nad njegovim životom.

"Moja prosječna igra trajala je više od osam sati. Stvarao sam prijateljstva samo kako bih imao partnera za igru. Najinteresantniji su mi bili oni koji su imali nove igrice", objašnjava Šihi.

Konorova opsesija prevladavala je u njegovim umjetničkim radovima. Da ima problem, postalo je jasno kada je počeo da dobija loše ocjene.

"Oduzela sam mu sve video igrice. Bacila sam i Xbox, a onda mi kažu kako ga nijesam mogla zaustaviti. Pa, u sobi ima prozor i nije mu nikad bio problem da izađe napolje", kaže Džulija Šihi, Konorova majka.

Industrija videoigrica vrijedna je oko 25 milijardi dolara godišnje.

Igrice su dizajnirane kako bi vas privukle različitim nivoima koje morate preći i nagradama koje vas očekuju nakon toga. Istovremeno, bilo je veoma malo istraživanja o efektima ove tehnologije, naročito na povodljive mlade umove, prenosi Al Džazira.

Asocijacija američkih psihijatara prvi put je uvela poremećaj onlajn igrica u svoj priznati rječnik.

"Moramo bolje razumjeti kako da dijagnostikujemo ovaj poremećaj. Je li to nešto kroz šta djeca prolaze u kratkom periodu i nakon toga prerastu, ili postaje stalni problem u njihovom životu", objašnjava Nensi Petriiz američke Asocijacije psihijatara.

Iz industrije poručuju kako je odgovor umjerenost i roditeljski nadzor.

Danijel Grinberg iz Međunarodne asocijacije stvaralaca igrica kaže:

"Veoma je važno da roditelji obrate pažnju. Treba ograničiti vrijeme koje djeca provode za kompjuterom i obezbijediti da se dovoljno igraju napolju."

Zavisnik Konor misli da nije sve tako jednostavno. "Igrice su promijenile način na koji osjećam", kaže on.

Na kraju je potražio pomoć. Učestvuje u programu odvikavanja, zajedno s narkomanima i alkoholičarima. Kako kaže, jedini način rješavanja problema je u tome da na igrice zauvijek zaboravi. (Al Džazira)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније