Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

27. 02. 2013. 16:06 >> 16:01

REVOLUCIONARNI MEMOARI

Novi uvid u svijet autizma

Nagrađivani pisac Dejvid Mičel, proslavljen romanom 'Atlas oblaka', preveo na engleski japanske memoare 'The Reason I Jump', koji pružaju revolucionaran uvid u život autističnog tinejdžera.

 

 

Mičelova supruga Keiko Jošida primijetila je da su memoari objavljeni onlajn još 2006. U knjizi tinejdžer Naoki Higašida odgovara na često postavljana pitanja o autizmu: kako se osjeća i zašto ne ostvaruje kontakt očima sa sagovornikom, zašto ne može da ostvari normalnu komunikaciju i koliko je izolovan i zlostavljan u društvu zbog toga.

Jošida i Mičel smatrali su jako korisnim da se djelo japanskog tinejdžera predstavi široj publici kako bi poradili na dizanju nivoa svijesti o problemima autistične djece, podstaknuti i time što njihov sin boluje od autizma. Higašida je memoare napravio izdvajajući slova iz abecede i lijepeći ih na komad kartona.

"Može da koristi tastaturu, ali smatra da karton pruža manje distrakcija i da se uz njega može bolje fokusirati. Ima 13 godina i već je veći pisac od mene', kazao je Mičel i dodao:

"Čitanje memoara pomoglo nam je u razumijevanju autizma. Moja supruga prevela je s japanskog na engleski, a ja sam se pobrinuo za stilizaciju teksta i konačno uređivanje. Morao sam poštovati činjenicu da je autor 13-godišnji dječak, a ne, primjera radi, 44-godišnji romanopisac, pa sam prilagodio stil i tome - izbjegavao sam da zvuči kao neko iz Njujorka', kazao je Dejvid Mičel.

Memoari su autorov pokušaj da pruži uvid u svijet osoba oboljelih od autizma. Bavi se  temama ljepote, vremena, buke i odnosa prema drugim ljudima. Takođe sadrži nekoliko kratkih priča.

Mičel je tekst uporedio s memoarima 'Skafander i leptir', bestselerom autora Žana Dominika Baubija, o njegovom iskustvu života s "locked-in sindromom", stanjem u kojem je bio svjestan svega što se događa oko njega, ali potpuno nepokretan. Baubi je knjigu ispisao treptajima oka kojima je signalizovao riječi. 

Osim rada na prevodu, Mičel je napisao i predgovor engleskom izdanju u kojem memoare naziva 'revolucionarnim božjim darom'.

"Čitanjem smo dobili osjećaj da prvi put čujemo našeg sina kako objašnjava što se događa u njegovom svijetu. Ova knjiga dokazuje da se ispod površine autizma zbivaju mnoge stvari koje dosad nijesmo razumjeli. Nakon čitanja postaje jasno da duboko 'zaključana' postoji pametna, perceptivna, duhovita osoba. Ne želim zvučati kao propovjednik, ali meni je čitanje ovih memoara predstavljalo istinski duhovni uvid. Ako mogu pomoći u javnosti s novim saznanjima o autizmu, želim to učiniti popularizacijom ovih memoara.

Nadam se da će naići na široku čitalačku publiku. Jedno je prilagoditi kućnu okolinu autističnom djetetu, ali čim izađete napolje, susrijećete se s predrasudama. Kad smo bili u prodavaonici cipela, naš je sin doživio slom, a prodavačica nas je posmatrala i osuđivala, vjerovatno misleći, 'on je prestar za takvo ponašanje'. Želim da ta prodavačica pročita ovu knjigu. Čitanje će učiniti ljude svjesnijima za svijet osoba s autizmom, a ta svijest donijeće i strpljenje i više saosjećanja, a manje osude', zaključio je Mičel.

Izdavačka kuća "Sceptre" objaviće 'The Reason I Jump' u maju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније