Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Dnevnik.hr ]

12. 01. 2014. 11:51 >> 11:52
1

AKO NE ZNATE...

Tri zdrave istine o svinjskoj masti

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, a reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav uništava ljudsko zdravlje.

No, najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za tijelo. Naravno, s njom ne treba pretjerivati, ali zbog ovih istina zaslužuje biti dio svakog domaćinstva u kojem će prizvati i ukuse jela naših baka.

Zbog količine zasićenih masti i holesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, no dokazano i potvrđeno je od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamjena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje.

Margarin naime sadrži tvari sintetskog porijekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti, jer podižu nivo lošeg LDL holesterola, a snižavaju stepen dobrog HDL holesterola. 

Ovo su tri zdrave istine o svinjskoj masti:

1. Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća. Za poređenje, kokosovo ulje je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego, na primjer, u maslacu

2.
Svinjska mast ima vrlo visoku tačku vrenja, tačnije svoju strukturu ne mijenja i prilikom zagrijavanja iznad 250 stepeni Celzijusa. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica, poput maslaca, prženjem povećavaju. Naravno, pržena hrana se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama, no kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego li su je koristili naši stari. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je riječ, pri tom, o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније