Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

14. 01. 2022. 11:20   >>  11:24 1

VIŠE VRSTA

Crveni ili bijeli krompir: U čemu se razlikuju i koji je zdraviji?

Postoji više vrsta krompira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni. Obje vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i bijelog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.

Gledajući udio hranjivih tvari i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija. No, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše tijelo i zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krompira je udio ugljenih hidrata. Naime, prosječni bijeli krompir sadrži 36.5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Uz to, bijeli krumpir ima i nešto malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše tijelo ne može da probavi. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentisati.

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crijevu zbgo čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog crijeva.

Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni koumpir ovde ima blagu prednost u odnosu na bijeli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, zavisno od toga koliko su pigmentiran.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše Livestrong.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali bijeli odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније