Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ I. P. ]

30. 11. 2021. 07:58   >>  07:59 1

ZDRAVLJE

Šta je ćelijski stres i kako do njega dolazi?

Savremen čovjek se svakodnevno susrijeće sa stresom. A šta je sa našim ćelijama, kako one reaguju na stres? Poznato je da smo skoro u potpunosti napravljeni od ćelija, koje obezbjppeđuju funkciju našeg srca, mozga, pluća, mišića i još mnogo toga. Ali i naše ćelije se suočavaju sa preprekama koje im izaziva stres, piše Mind Body Green.

Ljekar integrativne i funkcionalne medicine Marko Menolascino kaže da se ćelijski stres definiše kao stres koji nastaje unutar samih ćelija, kada na njih negativno utiču spoljni i unutrašnji faktori, koji ugrožavaju njihovu sposobnost da efikasno funkcionišu.

„Mnogi od ovih uzroka su van naše kontrole, kao što su starost i okruženje“, rekao je dr Menolascino i dodao:

„Ali, sa druge strane, postoji i nešto što možemo da kontrolišemo, a to je ishrana, vježbanje kao i san. Najveći i najčešći faktori koji doprinose stresu ćelija su slobodni radikali, koji se povećavaju s godinama, lošim izborom načina života i nekim zdravstvenim problemima“.

Prema mišljenju dr Menolascina, „ćelijski stres se svodi na mitohondrije koje je najbolje zamisliti kao elektrane koje daju energiju potrebnu za funkcionisanje čitavog tijela. Kad su ćelije pod stresom, taj energetski sistem postaje ugrožen, ali ako imaju pomoć ciljanih antioksidansa, mitohondrije mogu da budu ključ za savršeno zdravlje“.

On kaže da, mitohondrije, osim što stvaraju ćelijsku energiju, one stvaraju i slobodne radikale koji, kad se akumuliraju u organizmu, mogu takođe da izazovu oksidativni stres koji može da ubrza proces starenja i utiče na naše zdravlje.

Da bi se to spriječilo, ključnu ulogu imaju antioksidansi.

„Antioksidansi su sunđeri koji brišu ove suvišne slobodne radikale tako da imate optimalnu proizvodnju energije bez neželjenih efekata slobodnih radikala“, rekao je dr Menolascino.

Trebalo bi imati u vidu da se njihov nivo s godinama smanjuje, i to je razlog zbog kog je neophodno povećati unos hrane bogate antioksidansima kako starimo.

„Svako bi trebalo da zna da svaka ćelija u našem tijelu ima fabriku energije poznatu kao mitohondrije. Kada mitohondrije mogu efikasno da obavljaju svoj posao, sa što manje slobodnih radikala koji ih ometaju, imamo zdrave ćelije“, kaže doktor.

On dodaje da njemu, kao ljekaru i naučniku, nije teško da vidi znake nezdravih ćelija, jer svakodnevno posmatra različite krvne analize, markere upale, nivo toksičnosti, oštećenja prouzrokovana slobodnim radikalima.

„Ipak, najefikasnije mogu da procijenim zdravlje nečijih ćelija kada čujem kakve su mu životne navike i nivo energije na dnevnoj bazi, seksualna želja i funkcija, aktivnosti, obrasci spavanja ili raspoloženje“, kaže dr Menolascino.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније