Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ I. P. ]

29. 11. 2021. 08:45   >>  08:47

POSTOJI NAČIN

Ako vas mrzi da vježbate, promijenite to

Istraživač Hauard Rankin smatra da je vježbanje ključno za dobro zdravlje, pa bi osobe koje nijesu ljubitelji vježbanja ipak trebalo da razmisle o tome.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uspostavljanje redovnog režima vježbanja smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i određenih oblika karcinoma, kao što su karcinom dojke, debelog crijeva i pluća, prenosi CNN.

Vježbanje takođe jača vaše kosti i mišiće, poboljšava san i smanjuje bol kod artritisa i drugih bolesti zglobova.

„Redovna fizička aktivnost je odlična u borbi protiv anksioznosti i depresije“, rekao je Rankin, i ključna je za razvoj novih moždanih ćelija. Pokret takođe pomaže u balansiranju hemikalija u mozgu kao što su endorfini i dopamin, koji su odgovorni za motivaciju i osjećaj energije, i odličan je protiv stresa.

„Vježbanje čak može da poboljšava vaš seksualni život“, tvrde stručnjaci sa klinike Mejo.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), osobe koje ignorišu vježbanje povećavaju rizik od smrti za 20 do 30 odsto u poređenju sa onim osobama koje su aktivne.

Srećom, sve što treba da uradite je oko 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta, to je samo 21 minut dnevno, da biste uživali u prednostima.

Neka vam vježbanje bude redovan dio dana

Donesite odluku da vam vježbanje bude redovan dio dana, kao što jedete ili spavate, jer je ono podjednako važno. Jednom kada se način razmišljanja promijeni, izgovori nestaju.

Određivanje određenog vremena za vježbanje pomaže da ostanem na nivou zadatka. Ako ne možete da uskladite cio trening sa svojim obavezama, podijelite ga na dva kraća dijela. Stručnjaci smatraju da je to u redu, jer ćete imati iste prednosti.

Počnite polako i dajte novoj rutini vremena

Jedna od najvećih grešaka koje početnici prave je da prerano počinju vježbe s visokim intenzitetom. Ako želite da trčite, nemojte da to odmah bude pet kilometara i to najbrže što možete. Probajte da naizmjenično trčite, pa jedan minut hodajte. Isti princip važi za svaku novu aktivnost koju izaberete.

I dajte novoj aktivnosti vremena, jer je potrebno neko vrijeme da novo ponašanje postane navika.

„Mnogi odustanu nakon nedjelju ili dvije jer im je teško ili ne vide rezultate“, rekla je Tami Smit, sertifikovani lični trener i izvršni direktor „Fit Healthi Momma“ i dodaje:

„Dajte sebi priliku da počnete da vidite i ojsetite prednosti. Budite dosljedni najmanje 30 dana, a zatim procijenite kako se osjećate“.

Pronađite oblik vježbe koji volite da radite

Isprobajte razne vježbe i vidite šta vam odgovara. To može da bude trčanje, plivanje, vožnja bicikla, časovi kik boksa ili možda časovi plesa. Svaki od njih donosi dobro vašem zdravlju.

Mnoge jednostavne aktivnosti poput hodanja promovišu fizičku kondiciju.

„Izraz 'vježbanje' može da podrazumijeva rigorozne vježbe, ali pokret ne mora da bude rigorozan da bi bio koristan“, rekao je Rankin i dodao da „bilo kakav pokret je bolji nego nikakav pokret“.

„Ključ za održavanje vježbanja je da pronađete rutinu vježbanja u kojoj uživate, bilo da ste sami ili sa ljudima, napolju, kod kuće ili u teretani“, kaže Bet Livajs, direktorke Kineziološkog fakulteta u Minesoti.

Pojačajte faktor zabave

Čak i ako pronađete vježbu u kojoj uživate, neće svaki trening biti zabavan. Ponekad ćete biti umorni ili nervozni ili jednostavno nećete biti raspoloženi za vježbanje. Takođe možete da uđete u kolotečinu, pa da vam se ne sviđa više vaš trening, postaje vam dosadno. Tada na scenu stupa vaša kreativnost.

Umjesto da vježbate u teretani, prošetajte do svog omiljenog parka na vježbanje na otvorenom. Pridružite se prijateljima u njihovim omiljenim aktivnostima. Krenite na časove plesa ili pilatesa.

Priuštite sebi novu odjeću za vježbanje. Uradite sve što je potrebno da ostanete u pokretu. Jer ne samo da je kretanje dobro za nas, to je ono za šta su naša tijela dizajnirana.

„Napravljeni smo da se krećemo“, rekao je Bret Darni, suosnivač londonske Fitnes laboratorije, privatnog studija za lični trening.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније