Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Klix [ I. P. ]

09. 11. 2021. 11:13 >> 11:14

RUTINA

Kako se navići na zimsko računanje vremena

Nakon što nastupi zimsko računanje vremena mnogi se raduju onom jednom satu više za spavanje, međutim promjene mogu biti teške.

Sat duže za spavanje znači mnogo i vjerovatno će vam pomoći da se ujutro osjećate odmornije i spremnije za svakodnevne obaveze.

No, često zaboravimo činjenicu da je pomjeranjem sata narušena naša stečena rutina te da nam se naveče teže naviknuti da ranije idemo u krevet.

Dr Kannan Ramar, profesor medicine sa klinike Mayo u Minnesoti, savjetovao je kako da se što bezbolnije prilagodimo promjenama.

Rutina spavanja je bitna

"Pokušajte ići u isto ili bar približno vrijeme na spavanje, uzimajući u obzir da je tijelu potrebno 7-8 sati sna kako bi odmorilo", tvrdi Ramar i naglašava da je vrlo bitno pola sata pred spavanje ugasiti sve uređaje, poput mobitela i televizije.

"Ukoliko poslije 20 minuta ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i probajte uraditi brzinsku meditaciju", savjetuje on.

Kannan napominje na važnost reduciranja nivoa tečnosti u organizmu, kao i na izbjegavanje alkohola pred spavanje.

"Važno je izbjegavati prejedanje pred spavanje, a kofein ostavite nakon popodnevnih sati. To su sve faktori koji utiču na kvalitetan san", dodaje profesor.

Sezonski poremećaji

Nakon što noći postanu duže, a vrijeme depresivnije, sasvim je normalna pojava sezonskih poremećaja. To je specifična vrsta depresije koja se uglavnom javlja početkom hladnih dana, sve od jeseni pa do početka proljeća.

Izloženost svjetlu poboljšava raspoloženje

Onima kojima mijenjanje rutine naročito teško pada, preporučuje se da probaju što više biti izloženi dnevnom svjetlu.

Zrake sunca, ali i sama svjetlost uzrokuju lučenje seratonina, tzv. hormona sreće.

I za kraj, ukoliko vidite da ovi savjeti ne pomažu, ne ustručavajte se potražiti savjet doktora. Stručno lice pomoći će vam odrediti dijagnozu, ali i naći adekvatan plan oporavka koji vrijedi samo za vas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније