Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba ]

18. 08. 2021. 23:40   >>  23:39

SAVJET RODITELJIMA

Zašto spavanje na stomaku može biti opasno za bebe

Mnogi roditelji upoznati su o činjenici da je spavanje na stomaku opasno za bebe, pa dok uspavljuju svoje mališane, veoma su oprezni i stavljaju ih isključivo na leđa.

Nakon što se bebe počnu mijenjati četiri-pet mjeseci od rođenja, često ćete ih zateći kako leže na trbuhu pa ćete se zapitati je li to položaj u kojem je vašoj bebi najudobnije i trebate li je tjerati da zaspi na leđima.

Zašto je ležanje na stomaku opasno za dojenčad?

"Leđa su najbolja za spavanje" - ovo je osnovno pravilo uspavljivanja vašeg mališana noću radi njegove sigurnosti.

U nekoliko studija sprovedenih kako bi se otkrio najbolji položaj spavanja za bebe otkriveno je da spavanje na stomaku zapravo povećava rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), neobjašnjivog fatalnog stanja i smrti dojenčadi povezanih sa spavanjem.

Spavanje na leđima poboljšava protok zraka u tijelu. Većina roditelja čije bebe spavaju na leđima strahuju da bi ovaj položaj mogao povećati rizik od gušenja. No, prema stručnjacima, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti zbog toga, jer anatomija disajnih puteva bebe i refleks ga sprečavaju da se to dogodi.

Kada je sigurno da beba spava na stomaku?

Prema nekim stručnjacima, morate nastaviti tjerati bebu da spava na leđima do prvog rođendana. U slučaju da se u snu okrenu na stomak, morate ih prevrnuti na leđa. Nakon što napune godinu, bebe obično mogu samostalno sjediti bez potpore, što znači da su im ojačali sistem glave i trupa i da ih lako mogu kontrolisati. Dakle, ako bi osjećale da se guše, mogle bi se lako okrenuti u udoban položaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније