Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 07. 2021. 07:26 >> 07:27
1

IMA IH NEKOLIKO

Ove namirnice krive su za stvaranje sala

Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u tjelesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete da učite o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite da smršate i ne možete da shvatite zašto vam dijeta nije uspjela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u tijelu.

Bijeli hljeb

Što se tiče upravljanja tjelesnom masnoćom, pripazite na bijeli hljeb.

"Kada se pšenica rafinira kako bi se dobilo bijelo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks", kaže dr Uma Naidoo.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na inzulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju tjelesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana s visokim glikemijskim sastojcima posebno je nezadovoljavajuća i povezana je s prekomjernim unosom kalorija.

Čips

"Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa tjelesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima", kaže dr Metju Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najvjerovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine - u poređenju s krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

"Čips od krompira pun je masti, rafiniranih ugljenih hidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju ovisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno", kazao je.

Krofne

Malo koja hrana može se porediti s krofnom. Iako je jutarnji užitak izvrsnog ukusa, previše krofni može dovesti do viška masnog tkiva.

"Krofne sa šećerom su rafinirani ugljeni hidrati koji izazivaju brz rast nivoa šećera u krvi i privremeno zadovoljavaju glad", kaže dr Olesiak.

U međuvremenu, gušterača oslobađa veliku količinu insulina da bi brzo izbacila višak glukoze iz vašeg krvotoka i premjestila ga u vaše ćelije.

Margarin

Ako ste mislili da biste se mogli upotrebom margarina umjesto maslaca spriječiti nakupljanje dodatnih masnoća, griješite.

"Posebno je problematičan margarin s niskim udjelom masti, a ljudi su tada skloni pretjeranom unosu, jer misle da jedu nešto zdravo", kaže dr Julie Miller Jones.

Alkohol

Ako ste primijetili da se oko vašeg želuca stvara neka dodatna težina, možda biste za to trebali krivit alkohol.

"Prekomjerna upotreba alkohola je povezana s povećanom prekomjernom masnoćom, zbog čega često čujemo izraz pivski stomak", kaže Naidoo.

Pokazalo se da hronična konzumacija alkohola narušava mikrobiom crijeva i može dovesti do sindroma curenja crijeva, što dovodi do upale i može povećati tjelesnu masnoću.

Slično tome, alkohol sadrži puno praznih kalorija, što znači da ne sadrži hranjive sastojke i može povećati gojaznost.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније