Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

19. 07. 2021. 09:04   >>  09:04 1

FRANCUSKA LABORATORIJA

Prodato i ugrađeno prvo vještačko srce

Francuska laboratorija Karma saopštila je danas da je prvi put plasirala na tržište vještačko srce, koje je nedavno ugrađeno pacijentu u Napulju u očekivanju transplantacije.

To je prva prodaja vještačkog srca laboratorije osnovane 2008. godine.

Ugrađivanje srca sproveo je tim ljekara na čelu na kardiologom Ćirom Majelom u bolnici u Napulju.

Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.

Karma, koja je osmislila vještačko srce, saopštila je prije nekoliko godina da ono ne može u potpunosti da zamijeni transplantacije, već će se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje.

Ranije je navedeno da je proteza teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Laboratija nije navela cijenu proteze, ali su francuski mediji ranije navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 eura, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније