Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ b92.net ]

11. 06. 2021. 10:01 >> 10:02

SAD

Napravljen flaster koji mjeri alkohol i kofein

Grupa inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu razvila je novi mekani i rastegljivi flaster za nošenje koji može istovremeno da prati krvni pritisak (BP), puls (HR), glukozu i nivo laktata, alkohola ili kofeina u isto vrijeme.

Flaster koji se nosi na vratu za najbolje rezultate testiran je na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke, poput vježbanja, konzumiranja obroka sa visokim sadržajem šećera i pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića.

Očitavanja su bila gotovo jednako precizna kao ona sa komercijalnih uređaja za nadzor.

Imati takav uređaj dostupan na tržištu nudi koristi kod mnogih pacijenata čija zdravstvena stanja zahtijevaju istovremeno i kontinuirano praćenje više zdravstvenih pokazatelja, kao što su ljudi sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, ili pacijenti na jedinicama intenzivne njege.

"Novina je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih na jednoj maloj platformi maloj kao pečat", rekao je koautor Džosef Vang.

"Možemo da sakupimo toliko informacija pomoću ovog uređaja koji se može nositi i to na neinvazivan način, bez izazivanja neprijatnosti ili prekida u dnevnim aktivnostima.“

Flaster je tanak list rastezljivih polimera sa BP senzorom i dva hemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i onaj koji mjeri nivo glukoze.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније