Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ RTS ]

07. 05. 2021. 23:50   >>  23:51 1

EK PREDLAŽE

Aditiv E-171 zabraniti, moguće genotoksičan

Evropska komisija predlaže da se zabrani upotreba titanijum dioksida kao aditiva za hranu, koji možemo naći u žvakaćim gumama, sladoledu i sosovima pod oznakom E-171.

Iako ne predstavlja neposredni rizik po zdravlje, Aagencija za sigurnost hrane smatra aditiv E-171 "nesigurnim", a Evropska komisija će predložiti državama članicama da ga zabrane u proizvodnji hrane.

To je supstanca koja se koristi u žvakaćim gumama, sladoledu, mlječnim proizvodima, sosovima, čorbama, i konditorskim proizvodima, a koja je u Francuskoj već zabranjena 2020.

Predlog je iznijet nekoliko sati nakon što je Evropska Agencija EFSA ažurirala procjenu bezbjednosti ovog aditiva, koji se prema savjetodavnom tijelu više ne može smatrati bezbjednim.

U svakom slučaju, Komisija naglašava da EFSA nije utvrdila nikakve "preozbiljne" zdravstvene probleme zbog konzumiranja navedene supstance, pa će se o predlogu raspravljati "u narednim nedjeljama".

Titanijum dioksid ima veoma široku upotrebu, između ostalog kao sastojak boja, krema za sunčanje ili za bojenje hrane. Takođe se dodaje pri proizvodnji plastike, papira, tinte, ljekova, kozmetičkih proizvoda, paste za zube, itd.

Titanijum dioksid se koristi za označavanje bijelih linija na teniskim terenima, a zbog svojih sterilizirajućih, deodorizirajućih i drugih osobina, se dodaje u boje, cemente, prozore i slične proizvode.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu sprovedenoj na životinjama, titanijum dioksid prolazi kroz zid crijeva i dolazi do drugih djelova tijela.

Nutricionisti pozivaju da se ne paniči, jer ne postoji neposredni rizik po zdravlje ako se konzumira proizvod sa ovim aditivom.

Komisija je zatražila od Agencije da ponovo procijeni titanijum dioksid u martu 2020. godine.

Savjetodavno tijelo učinilo je taj korak, uzimajući u obzir hiljade objavljenih studija.

Te analize prikupljaju nove podatke i naučna ispitivanja o nanočesticama sadržanim u ovom aditivu, dozvoljenom za upotrebu u Evropi od 2009. godine.

"Zaključili smo da se titanijum dioksid više ne može smatrati sigurnim kao aditiv za hranu. Ključni element u postizanju ovog zaključka je da genotoksičnost nakon konzumacije čestica titanijum dioksida ne može biti isključena. Poslije konzumiranja, apsorpcija čestica ovog aditiva je mala, ali se one mogu akumulirati u tijelu“, naveo je Maged Hunes, predsjednik Tehničke komisije za aditive i arome u hrani pri EFSA.

Genotoksičnost se odnosi na sposobnost hemikalije da ošteti DNK, genetski materijal ćelija.

Budući da to može dovesti do kancerogenih efekata, neophodno je procijeniti mogući genotoksični efekat supstance kako bi se utvrdila njena bezbjednost.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније