Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Супер жена/Б92 [ R.B. ]

01. 02. 2023. 22:19 >> 22:13
1

NEKOLIKO RAZLOGA

Evo zašto nekada noću osjećamo glad

Da li vam se nekad događa da se probudite usred noći sa osjećajem gladi? Ukoliko se to povremeno događa, ne bi trebalo da brinete.

Kristen L. Natson, profesorka neurologije, zaključila je da je "neobično" što se budimo tokom noći sa osjećajem gladi, jer naši biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

Stručnjaci su otkrili neke od razloga zbog kojih nas budi glad.

Preko dana ne jedete dovoljno

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

"Ako ste na dijeti ili se na bilo koji način ograničavate, na primjer preskakanjem obroka ili pretjeranim vježbanjem, možda nećete unijeti dovoljno kalorija tokom dana", rekla je Alisa Remzi, nutricionista.

Ne spavate dovoljno

Poremećaj sna može da izbaci iz ravnoteže hormone koji regulišu apetit - grelin i leptin, što može da dovede do toga da postanete gladni i posežete za hranom sa visokim procentom ugljenih hidrata.

"Prethodna eksperimentalna istraživanja povezivala su gubitak sna sa povećanim apetitom", dodala je Natson.

Pod stresom ste

Ponekad glad nije ono što vas budi iz sna. Razlog može da bude odgovor tijela na stresni period u životu. Kada se probudite, možda ćete se okrenuti hrani kako biste se umirili.

"Emocionalno prejedanje zasigurno može usporiti misaone procese. Ako vaše tijelo vari hranu, to može smiriti tjeskobu koja vam ne dozvoljava da zaspite. Hrana je, nažalost, vrlo učinkovit način da zaboravite na loše misli", rekla je Keli Alison, profesorka psihologije i direktorka Centra za težinu i ishranu na Univerzitetu Pensilvanija.

Imate sindrom noćnog jedenja

Ako se često budite sa osjećajem gladi, nekoliko puta tokom nedjelje, to bi mogao da bude znak poremećaja koji se naziva "sindrom noćnog jedenja".

Ljudi sa ovim poremećajem konzumiraju značajan dio dnevnih kalorija nakon večere, jer imaju malo želje za hranom tokom dana. Dešava se da pate i od poremećaja raspoloženja koji se pogoršava tokom noći, imaju problema sa spavanjem i vjeruju da moraju nešto da pojedu kako bi ponovno zaspali, piše HuffPost.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније