Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

21. 02. 2013. 10:46   >>  11:16

IPAK

Slatkiši izazivaju akne

Hrana visokog glikemičkog indeksa (GI) i mlijeko ne samo da pogoršavaju stanje akni, nego ih čak i izazivaju, tvrde naučnici.



Akne nastaju usljed kombinacije više uticaja – koža proizvodi višak sebuma, a zatim prljavština i odumrle ćelije kože zatvaraju pore i dovode do lokalne infekcije i pojave bubuljica. 

Smatra se da je višak sebuma izazvan hormonalnim promjenama što objašnjava zašto se akne pojavljuju naročito u vrijeme puberteta. 

Od kraja 19. vijeka istraživači su pokušavali da pronađu vezu između određenih vrsta hrane i pojave akni, ali studije od ’60-tih godina prošlog vijeka do danas isključili su ishranu kao mogući uzrok. 

Sada dr Dženifer Buris iz Odeljenja za nutricionizam i studije hrane na Univerzitetu u Njujorku kaže:

“Mišljenje je promijenjeno zbog dvije važne studije koje su pronašle vezu između načina ishrane i akni”. 

Otkriveno je da hrana sa visokim glikemičkim indeksom, koja se brzo apsorbuje u krvotok, izaziva hormonalne fluktuacije koje su glavni okidač akni. 

Jedna australijska studija iz 2007. pokazala je da je kod mladića koji su bili na dijeti na bazi hrane sa niskoglikemičkim indeksom došlo do poboljšanja stanja kože. 

Mlijeko takođe može da izazove akne zbog hormona koji se daju kravama, pokazala je studija iz iste godine sprovedena na Harvardu. 

Zanimljivo je da su oni koji su pili obrano mlijeko imali najveće probleme sa kožom i čak 44 odsto više šanse da dobiju bubuljice. 

Autori posljednje studije objavljene u" Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" kažu da bi dermatolozi i dijetetičari zajedno trebalo da rade na rješavanju ovog problema.(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније