Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

29. 10. 2020. 23:52   >>  23:57 1

NOVA TEHNIKA U AUSTRIJI

Revolucija u dijagnostici tumora

Naučnici sa Tehničkog univerziteta (TU) u Beču razvili su novu tehniku u dijagnostici raka koja dozvoljava 3D prikaz cjelokupnog tumora. Do sada se analiza tumora vršila uzimanjem isječaka tkiva koji čine tek hiljaditi dio tumora.

Koristeći poseban hemijski proces naučnici su uspjeli da tkivo tumora dojke učine providnim, a da pritom struktura ćelija ostane neizmijenjena, i da ga nakon toga uz pomoć specijalnog ultramikrosopa osvijetle. Tako se tkivo analizira sloj po sloj, a na kompjuteru se prikazuju različiti presjeci tumora bez uzimanja isječaka. Na taj način se došlo do otkrića koja do sada nijesu bila moguća, pa je na pojedinim snimcima ustanovljeno da su mlečni kanali u dojkama bili zapušeni ćelijama raka.

Problem kod operacije tumora je što nije uvijek moguće odstraniti cio tumor, pa je nakon toga neophodno da se pacijent ponovo operiše ili podvrgne terapiji zračenja, što je često slučaj kod operacije raka dojke, a biopsija ne dozvoljava analizu cjelokupnog tkiva.

Nova tehnika omogućava sasvim nove uvide u pogledu analize tkiva tumora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније