Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Blic ]

26. 09. 2020. 10:02 >> 10:11

NEPREVAZIĐENE

Ove namirnice su "gorivo" za mozak

Hrana iz tzv. mediteranskog načina ishrane može pomoći mozgu da bude u dobroj formi bez obzira na godine, prenosi Krstarica.

Istraživači su došli do zaključka da osobe preko 65 godina koje su jele više: ribe, povrća, voća, žitarica i maslinovo ulje, imaju veću zapreminu mozga nego one koje nijesu jele mediteransku hranu.

"Ohrabrujuće je to da što se više pridržavamo mediteranskog načina ishrane, to više čuvamo mozak od atrofije (skupljanja)", prema kaže Jian Gu, asistent-profesor neuropsihologije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Istraživači napominju da opservacioni nalazi ove studije ne mogu dokazati definitivnu uzročno-posljedičnu vezu između ishrane i obima mozga.

Studija je dizajnirana tako da samo pronađe vezu.

Prethodna istraživanja povezala su mediteranski način ishrane sa manjim rizikom od Alchajmerove bolesti, navodi se u studiji.

Ovaj način ishrane naglašava potrošnju povrća, mahunarki (pasulj, grašak i sočivo), voća, žitarica, ribe i mononezasićenih masti, kao što je maslinovo ulje, navodi se u studiji.

Plan ishrane uključuje nisku količinu mesa, živine, zasićenih masti i mliječnih proizvoda, kao i blage do umjerene količine alkohola.

Istraživači su podijelili 674 odraslih osoba u dvije grupe na osnovu toga koliko su njihove dijete usklađene sa mediteranskom ishranom. Njihova prosječna starost iznosila je 80 godina.

Svi učesnici podvrgnuti su skeniranju mozga da bi se izmjerila ukupna zapremina i debljina mozga. Oni su popunjavali i upitnike o izboru hrane i obrazscima ishrane.

Istraživači su otkrili da je u prosjeku veličina mozga onih koji nijesu slijedili mediteranski način ishrane bila manja od onih koji su ga slijedili. Razlika je mala i iznosila je otprilike oko pet godina starenja – navodi se u studiji.

Ipak, tačniji rezultati koje su istraživači otkrili govore da ako se jede više ribe a manje mesa, onda se mozak još manje "skuplja".

Jian Gu je izjavila da se još tačno ne zna zašto je mediteranska ishrana zdravija za mozak. Međutim, druga istraživanja ranije su utvrdila da su veći unos ribe i povrća, a manji unos mesa – korisni za rast ćelija mozga.

Koristeći rezultate studije, istraživači tvrde da treba jesti najmanje 85 do 140 grama ribe nedjeljno i ne više od 100 grama mesa dnevno, jer to štiti mozak od skupljanja.

Nalazi istraživanja objavljeni su u internet izdanju časopisa „Neurologija“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније