Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

19. 08. 2020. 11:07 >> 11:07
2

OBEĆAVAJUĆA ISTRAŽIVANJA

T ćelije koje uništavaju Kovid ostaju u organizmu godinama

Studija koja je objavljena u petak u časopisu "Cell" sugeriše da svi koji dobiju COVID-19, čak i oni sa blagim simptomima ili potpuno asimptomatski razviju T ćelije u tijelu koje identifikuju i uništavaju zaražene stanice i informišu B ćelije o tome kako da razviju nova antitijela koja će se boriti protiv virusa.

Ove T ćelije u tijelu mogu ostati i godinama, dok nivo antitijela stvorenih u organizmu vremenom pada nakon infekcije, piše Business Insider.

Autori ove studije su analizirali krv od 206 osoba u Švedskoj koje su imale COVID-19 sa različitim kliničkom slikom. Otkrili su da bez obzira na to da li se osoba oporavljala od teškog ili blagog slučaja u svakom slučaju razvije snažne T ćelije, sposobne da odgovore kasnijim napadima virusa.

Još nekoliko sličnih optimističnih studija je urađeno u posljednje vrijeme. Studija koja je objavljena u julu je otkrila da u grupi od 36 oporavljenih bolesnika su svi proizveli memorijske T ćelije. U Njemačkoj su naučnici došli do rezultata da je 80 posto pacijenata koji su učestvovali u istraživanju razvilo T ćelije specifično za ovaj virus.

Interesantno je otkriće i to da čak i ljudi koji nikada nijesu bili izloženi koronavirusu mogu imati zaštitne T ćelije. Objašnjenje za takve rezultate naučnici vide u fenomenu koji nazivaju unakrsna reaktivnost - T stanice vjerovatno potiču od prethodne izloženosti nekim drugim koronavirusima, onima koji izazivaju uobičajene prehlade.

Iako ova vijest o T ćelijama obećava, naučnici još uvijek ne znaju koliko tačno traje imunitet na koronavirus. Dobra stvar je što nakon infekcije njihov broj ne opada kao kod antitijela, šta više studija je pokazala da se T stanice čak i povećavaju tri mjeseca nakon simptoma koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније