Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: N1 ]

15. 08. 2020. 11:16   >>  11:17

CDC

Ko je preležao kovid, zaštićen do tri mjeseca

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su ažurirali svoje smjernice i objavili da se osobe koje su preboljele koronavirus mogu slobodno kretati i družiti sa drugim ljudima naredna tri mjeseca.

 

To je izvanredan dodatak smjernicama agencije i prvi pokazatelj da imunitet na virus može da traje najmanje tri mjeseca, piše New York Times.

Naučnici su rekli da bi to moglo i duže da traje, ali još nema konačnih dokaza.  

Iako je tako, CDC i dalje preporučuje fizičko distanciranje, nošenje maski i druge mjere predostrožnosti.  

"Ljudi koji su bili pozitivni na Kovid-19 ne trebaju da odu u karantin ili da se testiraju ponovo u ta tri mjeseca, osim ako se pojave simptomi", stoji u javnim preporukama o tome ko bi trebao da ide u u karantin, rekao je.

"Osobe kod kojih se ponovo pojave simptome u roku od tri mjeseca od prvog dobijanja Kovid-19, možda će trebati ponovo da se testiraju, ako ne postoji drugi uzrok njihovih simptoma".

Ljekari su izvijestili o nekim slučajevima kada je izgledalo kao da su osobe zaražene po drugi put nakon oporavka, ali stručnjaci su rekli da to vjerovatno predstavljaja ponovnu pojavu simptoma od početnog koronavirusa.

 "Do danas nema dokaza o bilo kakvoj ponovnoj infekciji u roku od 90 dana od prvobitne dijagnoze", rekao je portparol CDC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније