Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Index.hr, Objavila: M.M.Lj. ]

29. 04. 2020. 09:35 >> 09:34

KINESKI NAUČNICI

"Korona neće nestati, vraćaće se poput gripa"

Kineski naučnici tvrde da korona virus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripa.

 

Kako piše Bloomberg, kineski naučnici tvrde da je malo vjerovatno da će korona virus nestati na način kako je njegov "stariji brat" SARS nestao prije 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski naučnici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali jako teške simptome. Jednom kada su stavljani u karantin, bolest je prestala da se širi. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva korona virusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

"Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još jako dugo"

"Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još jako dugo vrijeme i vjerovatno će se pojavljivati sezonski", kazao je Jin Qi sa kineske Akademije medicinskih nauka.

Među naučnicima širom svijeta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to uprkos strogim mjerama i karantinima širom svijeta, koji su zaustavili ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao "imunitet krda", dok neki, poput Švedske, odbijaju da uvedu stroge mjere i karantine.

I američki stručnjak Entoni Fauci kaže da će se korona virus vjerovatno vraćati sezonski.

Kineski naučnici takođe tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tokom ljeta.

"Virus je osjetljiv na toplotu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 stepeni duže od 30 minuta. Vrijeme neće biti toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tokom ljeta su vrlo male", kaže šef odjeljenja zaraznih bolesti Univerzitetske bolnice u Pekingu Vang Gikviang.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније