Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila M.Mi [ b92 ]

08. 04. 2020. 10:10   >>  10:26

ITALIJANSKI PSIHIJATAR

"Psihološka šteta biće veća i od ekonomske"

Psihološka šteta biće jednaka ili čak veća od ekonomske, upozorava italijanski psihijatar Paolo Krepe. Smatra da se epidemija koronavirusa sada pretvara u psihološku.

"Spasiće se oni koji razmišljaju, koji prave planove. Pošto se ne možete kretati, barem pomjerite mozak", preporučio je psihijatar.

Krepe smatra da niko ne može realno da kaže šta će se dogoditi poslije epidemije, kada i kako će se Italijani koji ne vide svijetlo mjesec i po dana od početka epidemije, vratiti rutinskom, normalnom životu.

"Čini mi se jasnim da postoje znakovi uzajamne nestrpljivosti dijela stanovništva. Roditelji protiv djece. Djeca protiv roditelja. To je klima italijanskih porodica. Slažem se sa filozofom koji je presudio da je kuća postala pakao", smatra psihijatar.

Krepe objašnjava da do danas nismo poznavali svoj dom, da, kupili smo ga, ali ga nismo živjeli.

"Prije koronavirusa porodicu su činili ljudi koji su ustajali i odlazili u kancelarije, u kompaniju. Djeca su morala da slijede kruti plan puta: škola, nastava muzike, sport, druženje u kući. Sada prolazimo masovno eksperimentisanje, čitave porodice su unutar četiri kućna zida, bez ikakvog sigurnosnog ventila", kaže on.

Prema njegovim riječima, frustracija boravka u kući već se pretvara u bijes, a ljutnja ima mnoga lica.

"Ne mislim da će biti masakra unutar italijanskih porodica. Ali sadašnje stanje je velika patnja za porodice koje se nađu opterećene djecom, parove koji nisu navikli da 24 sata budu zajedno", smatra Krepe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније