Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

05. 04. 2020. 10:39   >>  10:41

SAVJETI STRUČNJAKA

Stres zbog pandemije utiče i na kvalitet sna

Dobar noćni san najvažniji je za zdravlje mozga i tijela, napominju stručnjaci. Međutim, s obzirom da se pandemija korona virusa i dalje širi, ali i sijanje straha i brige zajedno s njom, postići kvalitetan san i nije tako lako kao nekad.

Kvalitet sna igra direktnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da vas zaštiti od novog koronavirusa, kaže doktorica Bitani lemonda iz Njujorka.

Uz sva preporučena higijenska ponašanja za sprječavanje bolesti, poput pranja ruku i socijalnog distanciranja, kvalitetan san jedan je od načina da ostanete zaštićeni, piše Healthline.

1. Održavajte rutinu

Bez obzira na to kako je na vaš život uticala pojava korona virusa, najvažnije je održavati rutinu kako biste zaspali.

2. Ne spavajte pretjerano

Kada govorimo o važnosti uspostavljanja rutine za sebe, važno je i ne dozvoliti da prečesto drijemamo preko dana, jer bi to moglo promijeniti ili poremetiti redovnu rutinu spavanja, kažu stručnjaci. Umjesto da ujutro spavate dugo, upotrijebite onu zdravu rutinu, ustanite ranije i započnite s poslom.

3. Vježbajte, ali ne prije spavanja

Iako je vaša teretana vjerovatno zatvorena, vježbanje bi ipak trebalo biti dio vašeg svakodnevnog života. To je, napominju stručnjaci, još uvijek jednako važno, posebno za spavanje..

4. Strukturirajte unos vijesti

Gotovo je nemoguće izbjeći konstantni uznemirujući tok vijesti i informacija vezanih za korona virus. Međutim, psiholozi kažu da će stalno konzumiranje ciklusa vijesti o pandemiji 24 sata na dan, vjerovatno podstaći vašu anksioznost
i uticati na vaš san.

5. Ograničite izlaganje plavoj svjetlosti

Internet se pokazao kao neprocjenjivo sredstvo za komunikaciju i zabavu u vrijeme u kojem su ljudi širom svijeta dobili mandat za samokarantiranje ili utočište.

Međutim, gledanje u ekran cijeli dan nije korisno kada pokušavate zaspati.

"Preporuka je da se sat vremena prije spavanja pokušate isključiti i da zapravo ne gledate televiziju, da niste na telefonu i da ne gledate ništa što bi moglo izazvati anksioznost", govori Lemonda.

Umjesto toga, ona preporučuje aktivnosti poput čitanja knjige ili slušanja muzike kao načina zabave prije spavanja.

6. Izbjegavajte prekomjerni unos alkohola

U ovim teškim trenucima pandemije korona virusa, mnogi posežu za alkoholom jer tako barem na trenutak zaborave na trenutna dešavanja. Međutim, stručnjaci smatraju kako to baš i nije idealno rješenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније