Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: O.Z. ]

26. 03. 2020. 11:04   >>  11:08

PREPORUKE IJZ

Ostanite fizički aktivni tokom samoizolacije

Tokom trajanja samoizolacije i boravka u kući ne smiju se zaboraviti ni aspekti fizičkog zdravlja. Zbog toga je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) objavio savjete kako da ostanete fizički aktivni tokom trajanja samoizolacije.

Upozorenje: Ovo uputstvo je namijenjeno osobama koje se nalaze u samoizolaciji bez ikakvih simptoma ili dijagnoze akutne respiratorne bolesti. Ne bi trebalo da zamijeni medicinsko uputstvo u slučaju bilo kog zdravstvenog stanja.


Kako se infekcija COVID-19 i dalje širi u evropskoj regiji SZO, mnogi zdravi pojedinci moraju da ostanu kod kuće u samoizolaciji. U mnogim zemljama su fitnes centri i druge lokacije u kojima su ljudi upražnjavali fizičku aktivnost, privremeno zatvoreni. Boravak kod kuće tokom dužeg perioda može predstavljati značajan izazov za održavanje fizičke  aktivnosti. Sedentarno ponašanje i nizak nivo fizičke aktivnosti mogu imati negativne efekte na zdravlje, dobrobit i kvalitet života pojedinaca. Samoizolacija sama po sebi može da izazove dodatni stres i da bude izazov za mentalno zdravlje građana. Fizička aktivnost i tehnike opuštanja mogu biti dragocjeno sredstvo koje će vam pomoći da ostanete pribrani i da tokom ovog vremena nastavite da štite svoje zdravlje.

SZO preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta fizičke aktivnosti jakog intenziteta nedjeljno, ili kombinaciju oboje. Ove preporuke se mogu postići čak i kod kuće, bez posebne opreme i sa ograničenim prostorom. Slijede neki savjeti kako da ostanete aktivni dok ste kod kuće u samoizolaciji:

      Tokom dana pravite kratke aktivne pauze. Kratki periodi fizičke aktivnosti pomažu da se dosegnu nedjeljne preporuke. Možete koristiti predložene vježbe u nastavku kao inspiraciju da budete aktivni svaki dan. Ples, igranje sa djecom i obavljanje kućnih poslova kao što su čišćenje i baštovanstvo su druga sredstva da ostanete aktivni kod kuće.

      Pratite časove vježbanja na internetu. Iskoristite bogatstvo onlajn časova vježbanja. Mnogi od njih su besplatni i mogu se pronaći na YouTube-u. Ako nemate iskustva sa obavljanjem ovih vježbi, budite oprezni i svjesni sopstvenih ograničenja. Pogledajte primjere vježbi, koje možete raditi u kućnim uslovima ovdje.

      Hodajte. Čak i u malim prostorima, šetnja ili hodanje u mjestu može vam pomoći da ostanete aktivni. Ako imate telefonski poziv, stojte ili hodajte kroz svoj dom dok govorite, umjesto da sjedite.

      Ustanite. Smanjite vrijeme sjedenja ustajanjem kad god je to moguće. U idealnom slučaju, cilj je da prekinete sjedenje i ležanje na svakih 30 minuta. Razmislite o postavljanju visokog stola ili slaganja gomile knjiga ili drugog materijala kako biste nastavili sa radom dok stojite. U slobodno vrijeme, kada sjedite dajte prednost kognitivno stimulativnim aktivnostima, kao što su čitanje, društvene igre i slagalice.

      Opustite se. Meditacija i duboki udisaji mogu vam pomoći da ostanete mirni. Nekoliko primjera tehnika opuštanja dostupno je u nastavku.

Za optimalno zdravlje, takođe je važno imati na umu da se hranite zdravo i da budete hidrirani. SZO preporučuje da pijete vodu umjesto pića zaslađenih šećerom. Izbjegavajte ili ograničite alkoholna pića ako ste odrasli i potpuno ih izbegavajte ako ste mladi, trudnica i dojilja, ili iz drugih zdravstvenih razloga. Konzumirajte dosta voća i povrća i ograničite unos soli, šećera i masti. Neka vaš izbor budu integralne žitarice prije nego rafinirana hrana. Za više uputstava o tome kako se zdravo hraniti, pogledajte informaciju SZO o zdravoj ishrani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније