Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila: R.B. [ superzena.b92.net ]

25. 03. 2020. 22:39   >>  22:40

12 SAVJETA

Evo kako da s djecom razgovarate o virusu

U aktuelnoj situaciji veliki broj roditelja se osjeća upašeno i zabrinuto, dijelom i zbog toga što nijesu sigurni na koji način i koje informacije i emocije da podijele sa djecom, kao i kako da pristupe dječjim pitanjima ili njihovom strahu i uznemirenosti.

Evo nekoliko savjeta psihologa:

1. Kratko i jasno, u skladu s djetetovim uzrastom, pružite mu osnovne informacije.

2. Na sva pitanja odgovarajte iskreno i tačno, pružajući informacije u skladu s djetetovim uzrastom. Nemojte biti pretjerano opširni i ne koristite izraze koji su djetetu nepoznati. Najbolji pristup je da odgovorite na konkretno djetetovo pitanje. Na primjer, ako dete pita : "Zašto brišeš kvaku?", možete reći: "Zato što se na taj način virus uništava."

3. Ne dramatizujte ("Ovo je užasno... Katastrofa...Svi ćemo se razboljeti" i time slično).

4. Ne umanjujte ozbiljnost situacije ("Nije to ništa... Gluposti...Ne slušaj to...nije bitno").

5. Ne skrećite s teme. Ako vas dijete pita nešto u vezi sa aktuelnom situacijom, nemojte odgovarati sa: "Nećemo sad o tome, hajde da se igramo".

6. Ukažite djetetu na to da je normalno da nam se nekada dešava nešto čega se plašimo i što ne želimo.

7. Ako dijete ispolji strah i uznemirenost, prihvatite to i recite mu da je normalno da se u nekim situacijama osjeća uplašeno i uznemireno.

8. Ukoliko je dijete uplašeno za svoju sigurnost i bezbjednost, ukažite mu na to da ste tu i da brinete o njemu.

9. Ukažite djetetu na pozitivne aspekte situacije: "Mnogo naučnika u cijelom svijetu sada radi na tome da se pronađu lijek i vakcina", "Najveći broj onih koji se razbole, veoma se brzo oporavlja."

10. Ukažite djetetu na ono što vi činite i na ono što i samo može i treba da čini: da se hrani zdravo, odmara se, redovno pere ruke, izbjegava da dodiruje predmete napolju, da se ne dodiruje po licu itd.

11. Vi budite djetetu izvor informacija. Izbjegavajte (u skladu sa uzrastom) izloženost dramatičnim snimcima i informacijama, posebno njihovom ponavljanju.

12. Ako uglavnom boravite u kući, iskoristite ovo vrijeme za aktivnosti s djecom i uključite ih u svakodnevne poslove: kuvajte, mijesite kolače, igrajte društvene igre, slučajte muziku, čitajte knjige...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније