Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 03. 2020. 13:32 >> 13:41
2

SAPUN NAJEFIKASNIJI

Vlažne maramice ne pomažu protiv korona virusa

Maramice za bebe ne održavaju ruke dovoljno čistim usljed korona virusa, upozoravaju stručnjaci.

 

Iako će ruke vaše djece izgledati čisto nakon što ih obrišete tim maramicama, one nisu tako efikasne kao pranje ruku sapunom i vodom, ističu u  Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije.

Vlažne maramice za bebe i malu djecu imaju svoju namjenu,a to je održavanje higijene, međutim, u slučaju koronavirusa one nemaju nikakvo dejstvo.

Da bi bile efikasne u borbi protiv virusa uopšte, one bi morale da sadrže najmanje 60 odsto alkohola. To sa ovom vrstom maramica nije slučaj jer su namijenjene dječijoj koži koja je osjetljivija.

Roditelji  ne bi trebali da koriste ove maramice za čišćenje dječijih ruku. Tako će samo razmazati, ali ne i otkloniti mikrobe.Kada su djeca u pitanju najbolja i najbezbjednija zaštita je pranje ruku sapunom.

Takođe bi trebali da spriječe decu da dodiruju površine koje mogu biti kontaminirane, kao što su liftovi, rukohvati i slične površine, jer su djeca sklona stavljanju ruku u usta.

Dr Babak Ašrafi ističe da je je najbolji način da se izbjegne virus redovno pranje ruku sapunom i vodom, kako za odrasle, tako i za djecu.

Činite to kad god je moguće, a ako nemate pristup sapunu i vodi, rješenje može biti sredstvo za dezinfekciju.

“Ali, imajte na umu da ni pretjerano korišćnje sredstava za dezinfekciju ruku nije dobro, jer može dovesti do isušivanja i pucanja kože na rukama, čime se povećava rizik od zaraze virusom. Zato je uvijek bolje koristiti sapun i vodu”, ističe dr Ašrafi. 

Ruke treba dobro oprati svaku put kada dođete na posao i kada se vratite kući. Zatim, svaki put nakon kašljanja ili kijanja, prije jela ili bilo kakvog kontakta sa hranom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније