Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Beta, objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 23:49 >> 23:45

BELGIJSKI NAUČNICI

Otkrili ćelije u kojima se skriva HIV

Belgijski naučnici Univerzitetske bolnice u Gentu otkrili su skrovište HIV-a što predstavlja važan korak u iskorjenjivanju tog virusa, prenio je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

"HIV (virus humano imuno-deficijencije) se krije u različitim specifičnim ćelijama tijela i tako može da bude pod kontrolom (ljekara). Ukoliko bi pacijent prekinuo da uzima HIV inhibitore, virus bi mogao da se ponovo javi u tim ćelijama i da izazove njegovo dalje razmnožavanje", naveli su naučnici bolnice u Gentu.

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dijele, jedne od odgovornih za povećanje "rezervoara virusa".

"To povećanje ne izaziva samo jedan organ ili jedna vrsta specifičnih ćelija već nekoliko vrsta takvih ćelija u raznim djelovima tijela, kao što su krv, limfni čvorovi i crveno tkivo", naveli su naučnici.

Belgijski eksperti su dodali da je na taj način "dobijena još jedna bitka protiv bolesti koja se sada smatra hroničnom, a ne više smrtonosnom zahvljajući novim vidovima liječenja, koji su i dalje veoma skupi", naveo je belgijski portal i dodao da naučnici još nijesu dobili rat protiv HIV-a koji izaziva sidu.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja posljednji stadijum infekcije HIV-a.

Više od 37 miliona ljudi u svijetu je inficirano tim virusom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније