Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

28. 09. 2019. 09:53   >>  09:53

SINDROM SAGORIJEVANJA

Evo kada treba da usporite sa poslom

"Brunout" sindrom ili sindrom sagorijevanja na radnom mjestu je stanje s kojim se u modernom svijetu suočava sve više ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše ovaj sindrom kao "loše nošenje s hroničnim stresom na radnom mjestu".

"Stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti uzrokovano pretjeranim stresom na poslu", opisuju "burnout" drugi stručnjaci.

Ono što je najvažnije, jeste da na vrijeme prepoznate jeste li na putu prema sagorijevanju i da pokušate to da spriječite.

Kristina Malasč profesorka na Berkleiju je stekla nadimak "majke burnouta" zbog toga što je prva uvela taj pojam i u akademske krugove i karijeru posvetila istraživanju tog sindroma.

Ona tvrdi da postoji ukupno šest faktora na radnom mjestu koji ukazuju na mogućnost sagorijevanja radnika.

Previše posla

Osim prevelike količine radnih zadataka s kojima se ne možete sami nositi, postoji još jedan faktor koji je problematičan, a to su radni zadaci koji su vam zadati, a za koje vi jednostavno nemate potrebne vještine ili alate da ih obavite. Malasč posebno naglašava stres pod kojim rade medicinski radnici, odnosno "emocionalni rad" s kojim se oni svakodnevno susrijeću. Da biste radno opterećenje zadržali u zdravom rasponu, vodite računa o količini, težini i "emocionalnosti" posla koji vam je zadat.

Gubitak kontrole

Kontrola je ključni pokretač motivacije. Ako se ona smanji ispod određenog nivoa, izgubićete motivaciju i osjećaj za postignuće koji obično dolazi od završetka posla ili radnog zadatka, piše index.hr. Kontrola se spušta na problematične nivoe kada nemate mogućnost da usmjerite ili izmijenite resurse koji su potrebni za obavljanje vašeg posla ili kada jednostavno nemate ovlašćenja da radite vaš posao onako kako smatrate da je najbolje.

Ne nagrađuju vas za trud

Ako vas ne nagrađuju adekvatno i dovoljno često, vjerovatno ćete početi da se osjećate beskorisno i distanciraćete se od svog posla. Finansijska naknada najbolja je nagrada, ali priznanje nadređenih je jednako važno. Skoro 80 odsto radnika koji su dali otkaz na svom poslu reklo je da je veliki razlog za njihov odlazak bio manjak poštovanja. 60 odsto njih je reklo da ih više motiviše uvažavanje i poštovanje nego novac.

Niste dio uspješne zajednice koja nečemu teži

Najbolje ćete obavljati svoj posao ako osjećate pripadnost u smislu da osjećate kao da će vas neko podržati ili da ćete imati s kim da razgovarate ako stvari krenu po zlu. Poslovni odnosi kojima nedostaje lični kontakt uglavnom nijesu produktivni. Kako ćete znati jeste li dio takve zajednice? Zapitajte se volite li da idete na društvena događaje ili okupljanja sa svojim kolegama.

Ne tretiraju vas pošteno

Ako smatrate da vas šefovi ne tretiraju pošteno, na dobrom ste putu ka "burnoutu". Primjeri nepravednosti uključuju nejednakost u opterećenju radnim zadacima ili nejednakost u plaćanju, varanje i napredovanje uzrokovano drugim faktorima osim zasluga. Nedostatak korektnosti na radnom mjestu dovodi do izgaranja tako što kod radnika stvara emocionalni stres i čini ga ciničnim prema radnom mjestu. Kako ćete znati tretiraju li vas pošteno? Vrlo jednostavno, zapitajte se osjećate li se kao da vas poštuju na radnom mjestu.

Morate da radite stvari s kojima se moralno ne slažete, odnosno ne dijelite iste vrijednosti s kompanijom

Veća je vjerovatnoća da ćete izgoreti ako se vrijednosti vaše kompanije ne poklapaju s vašim ili ako vaša kompanija ne drži do onoga što promoviše u javnosti. Ako šef ili kompanija od vas traže da radite nešto što nije u skladu s vašim vrijednostima, vjerovatno ćete razviti ciničan stav prema poslu.

Zapitajte se jeste li ponosni na vašu kompaniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније