Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92.net, objavila B.B. ]

24. 09. 2019. 11:37 >> 11:37
3

U EU

Odobren lijek na bazi kanabisa za epilepsiju

Evropska unija prvi put je dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, ali samo pacijentima koji pate od dva rijetka oblika dječije epilepsije.

Riječ je o epidioleksu - lijeku koji se dobija od kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane.

Terapija je dozvoljena u dva slučaja dječije epilepsije - Lenoks Gasto sindrom i Dravetov sindromom - koje je teško liječiti i mogu dovesti do nekoliko napada dnevno.

Upotreba tog lijeka je sada dozvoljena u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, ali ga britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ne preporučuje, jer "ne postoje dokazi o dugoročnoj efikasnosti".

Pojedini roditelji za to vrijeme već traže alternativna rješenja za ovaj lijek, jer on ne sadrži ono što oni traže - tetrahidrokanabinol, tj. THC.

Dakle, lijek nema psihoaktivnu komponentu kanabisa, a ti roditelji smatraju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila kompanija GV Farmaseutikals i može se koristi u kombinaciji sa drugim lijekovima za epilepsiju.

Ostali proizvodi od medicinskog kanabisa, kojih ima dosta i koji sadrže THC, legalni su u Velikoj Britaniji od novembra 2018.

Liječenje može da prepiše samo specijalista i to samo u određenom broju slučajeva, kada ostali lijekovi nijesu donijeli nikakve rezultate.

Jedan od njih je nabilon, koji se pije kao kapsula, a koji je razvijen da djeluje slično kao THC - doktori ga daju ljudima koji idu na hemoterapiju, kako ne bi imali toliko problema sa mučninom.

Sativeks takođe sadrži THC i prepisuje se ljudima sa multiplom sklerozom.

"Ovaj novi lijek će donijeti nadu nekim porodicama i odluka EU djeluje kao pozitivan korak", kaže Lisa Sander, profesorka neurologije na Univerzitetu u Londonu i direktorka Društva za epilepsiju.

"Medicinski kanabis, međutim, i dalje ostaje medicinsko minsko polje", dodaje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније