Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

13. 09. 2019. 23:49   >>  23:49

NAUČNICI TVRDE

Popodnevna dremka može da vam spasi život

Oni koji barem dva puta sedmično spavaju popodne pomažu sebi u sprječavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journalu.

Naučnici su pet godina prikupljali podatke od čak 3.462 ljudi, između 35 do 75 godina starosti, koji su živjeli u Švajcarskoj. U tom periodu, došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su uvidjeli vezu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se javili, na osnovu čega su zaključili da popodnevno spavanje, samo jednom ili dva puta sedmično, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 odsto.

"Ova veza se ispostavila kao tačna nakon što smo uračunali uticaj potencijalnih faktora poput godina, spavanja tokom noći i kardiovaskularnih rizika, kao što su visok krvni pritisak i holesterol", rekla je glavna autorka istraživanja, doktorka Nadin Hausler sa Univerziteta u Lozani.

Ipak, sa rezultatima ovog istraživanja se nije složio profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glasgovu Navid Satar, koji je dodao da možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

"Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta nedjeljno vode zdraviji i organizovaniji život koji im dopušta da spavaju popodne", rekao je Satar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније