Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 09:31 >> 09:31
4

NOVA ISTRAŽIVANJA

Kafa pomaže u skidanju kilograma

Konzumacija kafe mogla bi aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

U studiji koja je objavljena danas istraživači Univerziteta u Notingemu kazali su da kafa može pomoći u stimulisanju smeđih masnih rezervi, takođe poznatih kao smeđe masno tkivo, a koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija.

Postoje dva oblika masnih ćelija, smeđe i bijele ćelije, od kojih svaka igra različitu ulogu u našem metabolizmu. Smeđe masne ćelije sagorijevaju kalorije kako bi proizvele toplinu, dok bijele skladište kalorije.

"Smeđa masnoća djeluje na drugačiji način od ostalih masnoća u tijelu, tj. sagorijeva šećere i masti", rekao je profesor Majkl Simonds s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Notingemu.

Međutim, do sada niko nije pronašao prihvatljiv način stimuliranja smeđih masnih ćelija. Naučnici su počeli testirati kafu na matičnim ćelijama kako bi vidjeli da li mogu stimulisati smeđu mast. Kada su pronašli pravu dozu, istraživanje su usmjerili na ljude.

U istraživanju je učestvovalo samo devet osoba, četiri muškarca i pet žena. Istraživanje koje je još uvijek u ranoj fazi dokazalo je da kafa potiče smeđe masti, no naučnici još uvijek ne znaju koji je razlog zbog čega je kafa ta koja pomaže razbijanju masnoća.

"Rezultati su bili pozitivni i sada moramo utvrditi zašto kofein djeluje kao podsticaj u aktivaciji smeđe masti. Kada potvrdimo koja je komponenta odgovorna za to, potencijalno se može koristiti kao dio režima za kontrolu tjelesne težine ili kao dio programa regulacije glukoze kako bi se spriječio dijabetes", rekao je Simonds.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније