Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

16. 02. 2013. 14:52 >> 14:52

HIPOTENZIJA

Koliko je opasan nizak pritisak?

Malaksalost, bljedilo, nedostatak energije – simptomi su dobro poznati osobama koje pate od niskog krvog pritiska, oboljenja koje može da oteža i najlakše svakodnevne poslove.

Simptomi koje još ispoljavaju osobe sa niskim pritiskom su i brzo zamaranje, vrtoglavice, nesvjestice, slabost i loše pamćenje. Takvi ljudi se ujutro osjećaju neispavano, a potrebni su im i stimulansi u vidu kafe za razbuđivanje.

Nizak krvni pritisak bez ispoljavanja simptoma ne predstavlja prijetnju za zdravlje. Organizam se adaptira na određeni krvni pritisak, pa je nekim ljudima 90/50 normalan pritisak, a drugima, koji inače imaju povišen, već pri padu na 100/60, ispoljavaju se malaksalost, vrtoglavica i ostali simptomi hipotenzije.

Potrebno je povećati unos tečnosti i soli.

So vezuje vodu u organizmu i povećava zapreminu krvi koja cirkuliše. Kofein, guarana i drugi stimulansi utiču na povećanje krvnog pritiska, ali ipak u povećanim dozama mogu izazvati ubrzano lupanje srca.

Registrovanih ljekova za nizak krvni pritisak ima mnogo manje nego onih koji regulišu hipertenziju (povišen krvni pritisak), a kao alternativa primjenjuju se preparati na bazi žen-šena i guarane.

Sibirski žen-šen se savjetuje mladim osobama i smatra se pogodnim za blažu varijantu ovog oboljenja. Korejski ili kineski je jači i preporučuje se starijim osobama, kod vrlo iscrpljenog organizma i veoma sniženog pritiska.

 

 

Đumbir stimuliše cirkulaciju, samim tim pomaže i kod hipotenzije, a može da se koristi kao začin u jelima. Kod malokrvnosti i anemija javljaju se simptomi slični sniženom pritisku (nesvjestica, bljedilo, slabost), a upotrebom čaja od koprive i unosom cvekle i kupinovog vina povećava se usvajanje  gvožđa.

Unošenjem dovoljne količine tečnosti, obezbjeđuje se adekvatna zapremina krvi koja cirkuliše i sprječava smanjenje pritiska.

Pošto prisustvo hipotenzije može ukazivati na postojanje nekih drugih oboljenja, neophodno je ovo ispitati ljekarskim pregledom.

Osobe koje pate od ovog oboljenja imaju manji rizik za srčani udar i oboljenja srca i bubrega.

Sportisti, rekreativci i osobe koje se redovno bave nekim vidom fizičke aktivnosti, sa idealnom tjelesnom težinom, kao i nepušači, često obolijevaju od hipotenzije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније