Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

28. 02. 2019. 08:42   >>  08:09

EFEKTI DIJETE

U koje doba dana jesti, a smršati?

Istraživači predlažu nov način gledanja na gubitak kilograma.

Posljednje studije bavile su se odgovorom na pitanje u koje doba dana je najbolje jesti ako želite da regulišete tjelesnu težinu. Izgleda da ljudski organizam potpuno drugačije reaguje na iste obroke ako ih jedemo u različito vrijeme. 

Prema tome, ako je vjerovati tvrdnjama istraživača, jednostavnom promjenom vremena obroka, a ne onoga što se nalazi na vašem tanjiru, mogli bi da dođete do toliko željenog gubitka težine. 

"U sljedećih nekoliko godina vidjećete mnogo istraživanja na ovu temu", tvrdi doktor Džonatan Džonston, hronobiolog sa Univerziteta Sari. 

Polazna tačka ovog istraživanja je bila činjenica da svi mi imamo “glavni sat” u dijelu mozga koji se naziva suprahijazmatsko jezgro, a koji kontroliše da li osjećamo umor ili smo puni energije.

Ipak, tek nedavno naučnici su otkrili da imamo satove u svakoj ćeliji u tijelu koji rade u skladu sa spomenutim glavnim satom, piše San

"Sve vrste procesa su pod uticajem tih unutrašnjih satova", objasnila je Gerda Pot, gostujući predavač nutricionističkih nauka na Kings koledžu u Londonu i dodala da to uključuje apetit, probavu, nivo šećera u krvi i metabolizam.

To znači da naše tijelo prirodno ima vrijeme kada može najbolje da se nosi sa hranom. 

"Ako se neuredno hranite, to bi moglo da poveća rizik od gojaznosti i drugih hroničnih bolesti kao što je dijabetes", dodaje Gerda i napominje da je pridržavanje redovnog vremena obroka važno za metabolizam. 

Studija sa univerziteta Surrey zahtijevala je prošle godine od polovine ispitanika da odgode doručak za 90 minuta i pojedu večeru 90 minuta ranije nego obično. Naučnici su tako otkrili da su učesnici izgubili dvostruko više masnog tkiva u poređenju sa volonterima koji su jeli u uobičajeno vrijeme, iako su obe grupe konzumirale isti broj kalorija. 

Druga studija iz 2018. godine pokazala je da su odrasle osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom koje su jele samo između 10 i 18 sati tokom 12 sedmica smanjile unos u prosjeku za 300 kalorija dnevno i izgubile oko tri odsto tjelesne težine - iako su mogli da jedu šta god žele. 

Umjesto da panično brojite kalorije koje ste unijeli u organizam tokom dana više pažnje obratite na vrijeme u koje jedete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније