Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

24. 02. 2019. 09:44 >> 09:12
1

DILEMA

Da li su štetnija tamnija ili svjetlija alkoholna pića?

Svijetla ili tamna alkoholna pića drugačije djeluju na organizam. Alkoholna pića su različite boje u zavisnosti od sastojaka od kojih se prave, ali i od procesa fermentacije.

"Sve destilovane tečnosti su providne ili svijetle boje. Zatim, kada se čuvaju u buradima i fermentišu se, zbog čega poprimaju tamniju nijansu", kaže stručnjak za alkoholna pića Džamej Hesket i dodaje: 

"Pored toga, boja se mijenja i kako tečnost upija supstance iz bureta u kojem se fermentiše. Ove organske supstance završavaju u tečnosti." 

Tamnija alkoholna pića imaju više "neželjenih efekata" nego providna pića, zahvaljujući organskim sastojcima i nečistoćama (kongeneri) koji se stvaraju u procesu pravljenja. 

"Zbog toga, morate da budete pažljivi ne samo kada je riječ o količini, već i o vrsti alkohola koji pijete", kaže doktor Daj Ngajen, psihijatar koji radi sa osobama koje se liječe od zavisnosti od alkohola. 

Ovo su osnovne razlike između tamnih i svijetlih alkoholnih pića: 

Tamniji alkohol sadrži više nečistoća 

Tamni alkohol sadrži veći broj kongenera, kaže doktor Ngajen. Ove nečistoće su dio procesa fermentacije. 

"Nekoliko hemikalija se proizvodi u ovom procesu, poput acetona. Ako bismo uporedili viski sa vodkom, viski sadrži mnogo veći broj kongenera nego vodka", kaže on.

Kongeneri mnogim vrstama tamnog alkohola daju ukus, ali mogu da utiču i na to kako se osjećate. 

Taman alkohol uzrok je jačeg mamurluka 

Generalno, tamna alkoholna pića su češće uzrok glavobolje nego "providna" pića, a opet zahvaljujući kongenerima. 

"Jedan kongener, koji se naziva metanol, rastvara se u toksine formaldehid i mravlju kiselinu, što pojačava mamurluk", objašnjava Ngajen. 

Dakle, ako želite da popijete piće, a da izbjegnete glavobolju, možda je bolje da birate svijetla pića.

Tamniji alkohol sadrži više toksina 

Postoji dosta različitih vrsta kongenera, a neki od njih se smatraju toksičnim. Ali, to ne znači da na svakoga utiču isto. 

"Acetaldehid, jedan od kongenera koji se proizvodi je hemikalija koja je toksičnija nego alkohol, i može da ima zaista velike negativne efekte na nekoga, a nekog drugog da utiče znatno manje", kaže doktor Lorens Vajnstin. 

To ne znači da nije bezbjedno piti taman alkohol, sve dok ste u tome umjereni, ali je moguće da će na neke ljude uticati više nego na neke druge. 

Svjetliji alkohol je uzrok slabijih mamurluka 

Pošto svjetliji alkohol sadrži manju koncentraciju kongenera, Vajnstin kaže da je i mamurluk od ovih pića često slabiji nego od tamnih pića. To, naravno, ne znači da uopšte nećete imati mamurluk ako popijete previše vodke, džina ili nekog drugog providnog alkoholnog pića. 

Taman alkohol sadrži više antioksidanata 

Zbog svoje boje, tamniji alkohol može da sadrži više antioksidanasa, koji se "generalno smatraju dobrim", kaže doktor Hasket. 

To donekle i ima smisla, kada se sjetite svih studija kojima je utvrđeno da crveno vino ima brojne dobre efekte na zdravlje, ako se pije u umjerenim količinima. 

"Providni" alkohol sadrži manje alergena 

"Providan alkohol je tečnost koja nije fermentisana", objašnjava doktor Hasket. 

"Kvalitetnija providna pića se filtriraju da bi se uklonile bilo kakve nečistoće. Te nečistoće generalno doprinose ukusu pića, što je razlog zašto visokokvalitetna pića imaju slabiji ukus." Ali, to je ujedno i razlog zašto sadrže manje alergena. 

"Nečistoće u piću doprinose reakciji te tečnosti na osobu i mogu se povezati sa alergijama", kaže on. 

Čak i uz sve ove podatke, teško je predvidjeti kako će neka vrsta alkohola uticati na osobu jer to ne zavisi samo od kongenera, već i od osobe.

Zato je važno da, koju god vrstu alkohola pijete, budete umjereni u tome.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније