Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba Objavila: M.M.Lj. ]

13. 02. 2019. 23:46 >> 23:12

OBRATITE PAŽNJU

Meso, pečurke i jaja ne treba prati prije kuvanja

Iako vam se čini logičnim da bi prije kuvanja trebalo oprati svaku namirnicu, kod nekih namirnica to donosi više štete nego koristi.

 

Ukoliko ste do sada uvijek prali piletinu prije kuvanja, vrijeme je da prekinete tu naviku. Stručnjaci ističu da pranjem piletine ne rješavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu.

"Pranjem sirove piletine vjerojatno ćete raširiti bakterije po cijeloj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", navode stručnjaci.

Jedini učinkovit način da se riješite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso. Stručnjaci savjetuju da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se riješili viška vlage, no svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu.

Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu mijenjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih je isprati i osušiti papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i kako ne bi bile vodenaste.

Jaja su takođe jedna od namirnica koju nikada ne biste trebali prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Mnogi ljudi griješe jer nakon kuvanja peru tjesteninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se tjestenina kuhala sadrži škrob i doprinosi ukusu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније