Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

05. 02. 2019. 23:33   >>  23:02

ISTRAŽIVANJA POKAZALA

Karcinomi kod mladih povezani sa debljinom

Američka udruženje za karcinom i Nacionalni institut za karcinom utvrdili su da su neke vrste karcinoma kod mladih ljudi u porastu i to zbog debljine, piše Time.

Stope šest vrsta karcinoma koji su povezuju s debljinom porasle su od 1995. do 2014. godine, kod osoba od 29 do 45 godina, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu "Lancet Public Health". U porastu je rak krvi, karcinom debelog crijeva, karcinom endometrija, žući, bubrega i gušterače.

Ahmedin Jemal, potpredsjednik Istraživačkog programa za nadzor i zdravstvene usluge za "American Cancer Society", istakao je da se rizik od raka povećava kod mlađih osoba.

"Polovina karcinoma povezana je sa debljinom i u postepenom je porastu kod osoba u mlađoj dobi", rekao je koautor istraživanja, prenosi CNN.

Iako većina karcinoma pogađa starije osobe, najjači porast primijećen je kod mlađih grupa. Karcinom pankreasa, kao najbolji primjer, u dobnoj grupi od 45 do 49 godina porastao je 0,77 odsto, u dobi od 30 do 34 za 2,47, u dobi od 25 do 29 godina rast je 4,34 odsto.

Karcinom bubrega ima najveći godišnji rast od 6,23 odsto. Dok neki karcinomi imaju posve jasan uzrok kao pušenje kod karcinoma pluća ili HPV za karcinom cerviksa, na druge utiče genetika i način života.

Višak kilograma je jedan od faktora koji imaju najveći uticaj. Prekomjerna težina povezana je s 40 odsto slučajeva karcinoma u Americi i često predstavlja rizični faktor kod najčešćih karcinoma kao karcinoma dojke, karcinoma jajnika i jetre, kao i karcinoma spomenutih u najnovijem istraživanju.

Debljina može podstaći nastanak karcinoma na nekoliko načina. Može pojačavati upalu koja je rizični faktor za veliki broj hroničnih bolesti i utvrđeno je da hrani rast tumorskih stanica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније