Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ RTS, objavila B.B. ]

19. 01. 2019. 23:41   >>  23:10 1

NOVA ISTRAŽIVANJA

Marihuana štetna za mozak tinejdžera

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da i male doze marihuane izazivaju promjene na mozgu kod tinejdžera. Stručnjaci su utvrdili da postoji jasna razlika u snimcima mozga tinejdžera koji su samo jednom ili dva puta koristili marihuanu u poređenju sa onima koji su je se klonili.

Glavni istraživač studije Katarina Or, profesor na Univerzitetu "Svinborn" u Melburnu, u Australiji, u članku objavljenom u časopisu Neurosajens (Journal of Neuroscience), kako prenosi Rojters, navela je da su, na osnovu rezultata eksperimenata kojima je proučavan efekat kanabisa na mozak životinja, imali razloga da vjeruju da se promjene na mozgu mogu pojaviti čak i u najranijim fazama upotrebe marihuane.

"Najveće iznenađenje kod istraživača je izazvao stepen uočenih promjena", istakla je profesorka Or.

Ukoliko se uzme u obzir da oko 35 odsto američkih tinejdžera koristi marihuanu, novi rezultati su zabrinjavajući, ističu naučnici.

Profesorka Or i njene kolege uočili su povećanje volumena sive mase u području mozga koji je bogat kanabinoidnim receptorima. Siva moždana masa je inače sastavljena od nervnih ćelija zaduženih za senzomotornu percepciju i kontrolu mišića.

Kako bi se podrobnije istražio uticaj umjerenog korišćenja marihuane na razvoj mozga, tim profesorke Or je upoređivao snimke mozga 46 14-godišnjaka koji su izjavili da su koristili marihuanu jednom ili dva puta, sa snimcima 46 vršnjaka koji nijesu, a sa kojima su bili ujednačeni po uzrastu, polu, sposobnostima, pubertetskom statusu, koeficijentu inteligencije, socio-ekonomskom statusu i upotrebi alkohola i duvana.

Istraživači su uočili jasne razlike između ove dve grupe tinejdžera, za koje su pretpostavili da su posljedica upotrebe marihuane.

Rezultati do kojih je došao tim profesorke Or možda ukazuju i na ozbiljne posljedice koje marihuana ima na mozak tinejdžera. U uzorku korisnika kanabisa veći volumen sive mase zahvaćenih djelova mozga bio je u korelaciji sa smanjenom brzinom psihomotorne percepcije i povećanim nivoom anksioznosti dvije godine kasnije.

Veći volumen sive mase u područjima mozga bogatog kanabinoidima može uticati i na normalne razvojne procese koji se nazivaju "rezidba". Kako objašnjava profesorka Or, kada se mladi mozak razvija, neispravni ili nepotrebni neuroni se otklanjaju, ali kada sistem ne radi ispravno, te ćelije ostaju u sivoj masi.

Novi rezultati samo su korak ka razumijevanju uticaja kanabisa na mlade mozgove, smatra doktor Majkl Linč, toksikolog i ljekar hitne medicine, direktor Toksikološkog centra u Pitsburgu. Linč smatra da će mozgovi adolescenata postati sve ranjiviji, kako zbog droge, tako i zbog zagađenja vazduha.

Doktor Linč naglašava da, ukoliko se normalni proces "rezidbe" u mozgu ne odvija pravilno, ni mozak neće raditi kako bi trebalo, ali misli da se iz ove studije ne mogu izvesti konačni zaključci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније