Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ N1, Objavila: J.B.Č. ]

08. 01. 2019. 08:18 >> 07:50

NAKON PREJEDANJA

Napici koji će vam prijati ovih dana

Svi doktori će vam savjetovati da unosite što više tečnosti, oko dva litra dnevno. Ukoliko se bavite sportom i nešto više od toga.

Pojedini napici, međutim, ne samo da hidriraju, već blagotvorno utiču na organizam i prava su pomoć u detoksikaciji. A uz redukciju ishrane, pospješuju i gubitak kilograma.

Da bi se spriječilo dodatno taloženje masnih naslaga, naročito u ove zimske i praznične dane, stari recept je kašičica jabukovog sirćeta razmućena u malo vode u čaši, ujutro, prije obroka.

"Jača" limunada - jedan limun na čašu vode još je bolji način da zdravo započnete dan. Limunada (naravno, bez šećera) dobrodošla je u bilo koje doba dana, a naročito u ovo vrijeme, kada vladaju virusi.

Dobra varijanta je i topla limunada, posebno pred spavanje. Oni koji imaju zdrave organe za varenje (tj. nemaju problem sa želucem, kamenjem u žučnoj kesi) mogu u mlaku limunadu da dodaju začine - malo čilija, cimeta i đumbira. To je odličan "mješavina" za detoksikaciju organizma.

Preporučljiv je i hladan čaj sa limunom i ruzmarinom, koji je takođe dobar saveznik u skidanju kilograma. Pravi se tako što se u litar i po provrele vode doda jedan isjeckan limun i 50 grama ruzmarina. Kuva se nekoliko minuta, a obavezno se procijedi tek kad se ohladi. Drži se u frižideru i svako jutro se pije po 1 dl prije obroka.

Blagotvorno dejstvo po vaš organizam imaće i kašičica cimeta razmućena u šoljici tople vode.

Ukoliko želite da zaustavite sopstvenu "proždrljivost" ovih dana, mnogi kao rješenje koriste čašu tople vode pred obrok. Ipak, bolje rješenje je da pojedete jednu jabuku prije jela i sigurno ćete manje pojesti.

Među starim receptima, a koji se tiču čišćenja organizma, svakako je i kašičica projnog brašna razmućena u mlakoj vodi. Pije se ujutro, na prazan stomak.

Svi će vam preporučiti zeleni čaj kako biste ubrzali detoksikaciju i mršavljenje. Ipak, s njim treba biti oprezan. Trudnice, osobe sa hipertenzijom, sa različitim vrstama anemije, ljudi sa poremećajem srčanog ritma ne bi smjeli da piju zeleni čaj. On, naime, ima isti učinak kao kafa, pa doktori upozoravaju da može da dovede do povećanja adrenalina. Preporučena dnevna doza je do 5 dl dnevno, dakle dvije i po šolje. Uz to, ne treba ga piti konstantno, u kontinuitetu mjesec, dva, jer može da izazove neželjena dejstva.

Međutim, gotovo jednako snažno dejstvo kao zeleni, ima čaj od koprive. Dvije kašičice sušenog lista od koprive prelijte sa 2,5 dl vrele vode i nakon pet minuta procijedite – i eto vam zdravog napitka.

Ukoliko ste se opustili previše ovih slavskih i prazničnih dana, i želite odmah na dijetu kako biste se ratosiljali dodatnih, neprijatnih kilograma, da biste lakše "pregurali" dane bez slatkiša, popijte ujutro jednu šolju kakaoa, bez šećera, preporučuje N1.

Osim što zasiti, hidrira i čini kožu mekšom, smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova, čuva kardiovaskularni sistem. A i miris stvara utisak da jedete čokoladu. A nekada i to znači.

Najdragocenija i tijelu najpotrebnija tečnost je, ipak, voda, i zato - ne zaboravite da je pijete u preporučenim količinama, oko dva litra dnevno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније