Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

04. 01. 2019. 11:30   >>  11:03

ISTRAŽIVANJE U VB

Djevojčice zbog društvenih mreža sklonije depresiji

Tinejdžerke imaju dvostruko veću vjerovatnoću pojave simptoma depresije povezanih s korišćenjem društvenih mreža nego dječaci, ponajviše zbog zlostavljanja online, poremećaja spavanja, te nezadovoljstva vlastitim tijelom i pada samopouzdanja, kazali su istraživači.

U istraživanju koje je analiziralo podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji istraživači su zaključili kako su četrnaestogodišnje djevojčice češći korisnici društvenih medija, među kojima ih dvije petine društvene medije koristi više od tri sata na dan, dok isto čini petina dječaka.

Studija je pokazala kako 12 odsto umjerenih korisnika društvenih medija i 38 odsto onih koji društvene medije koriste dulje (više od pet sati na dan) pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Kada je riječ o procesima koji mogu biti povezani s korištenjem društvenih medija i depresijom, istraživači su otkrili kako je 40 odsto djevojčica i 25 odsto dječaka imalo iskustvo zlostavljanja online.

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 odsto djevojčica, dok je kod dječaka riječ o 28 odsto. Anksioznost i loše spavanje povezani su s depresijom.

Djevojčice su takođe izložene većem riziku kada je riječ o povezanosti korištenja društvenih medija i brige o izgledu vlastitog tijela, te samopouzdanja, no u ovom je slučaju razlika između djevojčica i dječaka manja, pokazalo je istraživanje.

Ivon Keli, profesorica na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu zaštitu, koja je jedan od voditelja istraživanja, pozvala je roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije.

"Ovi su rezultati jako relevantni za razvoj smjernica koje se tiču sigurnog korištenja društvenih medija, te pozivaju tu industriju da za mlade ljude odlučnije regulišu sate korišćenja društvenih medija", kazala je Keli.

Dodala je kako porodice takođe trebaju da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih telefona u tinejdžerskim spavaćim sobama, te "kada je i gdje u redu vrijeme provoditi na društvenim medijima".

Istraživanje, koje je finansiralo Vijeće za ekonomska i društvena istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva (ESRC), objavljeno je online u petak u časopisu "EClinicalMedicine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније