Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

06. 12. 2018. 08:52 >> 08:26

OBJAŠNJENJE IMA LOGIKE

Ne valja prati zube odmah poslije jela

Zube ne treba prati odmah poslije jela zato što zubi i desni omekšaju tokom obroka, pa ih je lakše oštetiti ako ih odmah istrljate četkicom. Stručnjaci preporučuju da sačekate 30-40 minuta, piše Bright Side.

Iako se plivanje preporučuje zbog niza pozitivnih zdravstvenih efekata, nikako se ne preporučuje da voda iz bazena uđe u usta.

Razlog je što sredstva za dezinfekciju i održavanje vode sadrže sastojke štetne za zube, a naučnici su u osamdesetim sproveli istraživanje u kojem je utvrđeno da 40 posto ispitanih profesionalnih plivača ima velike probleme sa zubima. 

Kafu pijte što je brže moguće i izbjegavajte razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta, jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba. 

Zube uvijek perite posebno, nikada to nemojte da radite u isto vrijeme kad se tuširate ili na šolji. Ovo je proces kom treba u potpunosti da se posvetite.

Stručnjaci savjetuju da pustite omiljenu pjesmu sebi i svom djetetu, jer ćete mu tako skrenuti pažnju dva-tri minuta. 

Takođe se ne preporučuje bušenje jezika ili žvakanje leda, jer oboje može poremetiti desni i zube i zbog toga mogu da ispadnu plombe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније