Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Krstarica rs, objavila B.B. ]

28. 11. 2018. 23:45   >>  23:18

NOVO UPOZORENJE

Pušenje mijenja DNK

Pored mnogih više puta naglašavanih ozbiljnih bolesti koje nastaju usljed pušenja, novo istraživanje otkriva da cigarete mogu imati dugotrajan negativan uticaj i na DNK.

Naučnici su istraživali kako duvan može izazvati proces poznat kao DNK metilacija koja je, inače, usko povezana sa razvojem komorne bolesti srca.

Istraživanje naglašava važnost rezultata, jer metilacija reguliše gene, a samim tim utiče i na razvoj svih bolesti povezanih sa pušenjem.

Otkriveno je da se kod osoba koje su prestale da puše efekti pušenja još uvijek vide kod njihovih DNK gena.

Istraživanje je uporedilo uzorke krvi 15.907 osoba koje su pušači, bivši pušači, kao i osobe koje nijesu nikada pušile. Utvrđeno je da metilacija u genima postoji kod više od 7.000 ispitanika. Trećina od tog broja je kod bivših pušača, a kod nepušača i bivših pušača metilacija je na minimumu (više od 5 godina).

Kod nekih osoba metilacija DNK prisutna je i poslije 30 godina odvikavanja i prestanka sa pušenjem.

Istraživanje otkriva da su statističke najznačajnije metilacije povezane sa svim poznatim bolestima, gdje su cigarete direktan uzrok, poput bolesti srca i nekih karcinoma.

Dokazi da pušenje ima dugotrajan uticaj na DNK, kao i da se poslije prestanka pušenja vraća u normalan nivo, ohrabruju i znače da ljudsko tijelo pokušava da se izliječi od štetnog uticaja pušenja.

Ovi nalazi mogu doprinijeti budućim tretmanima odvikavanja od pušenja, tako što bi mogli biti usmjereni na lokacije DNK metilacije. Na taj način može se bolje vidjeti zašto pušenje povećava rizik od mnogih bolesti.

Postoji i pretpostavka da ova nauka, poznata kao epigenetika, može razumjeti kako uopšteno cijelo naše okruženje može uticati na naše gene, a samim tim i na mogući rizik od razvoja određenih bolesti.

Istraživači na kraju podržavaju sve osobe koje se odvikavaju od pušenja, jer je to veoma važan proces smanjenja rizika od ozbiljnih bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније