Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

24. 11. 2018. 07:02 >> 06:50

BUDUĆNOST MEDICINE

Matične ćelije i u zubnoj pulpi

Liječenje mnogih bolesti matičnim ćelijama je budućnost medicine, a kako kažu stručnjaci, te ćelije iz pupčanika su najlakše dostupan izvor. Najnovija istraživanja su pokazala da se ove dragocjene ćelije mogu naći i u zubnoj pulpi mliječnih, ali i zdravih odraslih zuba.

Matične ćelije uzete iz pupčanika, stare su tek devet mjeseci, često se dijele brže i sposobnije su za život nego što je to slučaj kod odraslih matičnih ćelija.

Banka matičnih ćelija "Future Health Biobank", saopštila je da su ćelije uzete iz pupčanika potpuno zaštićene od spoljašnjih utjicaja i starenja, a imaju mogućnost da prerastu u 220 tipova ćelija u našem tijelu.

"Zato su tako jedinstvene i dragocjene. Za razliku od matičnih ćelija iz koštane srži koje se prikupljaju izuzetno bolnom i invazivnom metodom" napominju stručnjaci.

Iako se kaže da je porođaj jedinstvena prilika za uzimanje matičnih ćelija, postoji šansa za osiguravanje zdravije budućnosti vaše porodice i na drugačiji način.

U zubnoj pulpi mliječnih, ali i zdravih zuba odraslih postoje ćelije koje imaju sposobnost diferencijacije i samoobnavljanja što im daje veliki regenerativni potencijal.

"Future Health" je prvi započeo sa čuvanjem ćelija zubne pulpe. Matične ćelije će u potpunosti odgovarati osobi od koje su uzete, a braća ili sestre takođe mogu imati koristi od istog uzorka.

Ova banka matičnih ćelija ima više od 150.000 pohranjenih uzoraka iz 75 zemalja širom svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније