Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 11. 2018. 10:20 >> 09:56

UPOZORENJE SZO

Broj oboljelih od malarije raste

Broj oboljelih od malarije u porastu je, drugu godinu zaredom, nakon petogodišnjeg razdoblja pada stope oboljelih, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), upozoravajući da se donacije moraju povećati, jer će dugogodišnji trud uložen u borbu protiv ove izlječive bolesti, biti uzaludan.

UN-ova zdravstvena organizacija prošle je godine zabilježila 219 miliona oboljelih, što je za dva miliona više nego u 2016, kaže se u izvještaju SZO.

"Napredak u borbi protiv malarije stagnira zbog čega raste opasnost od toga da ćemo protratiti godine truda, ulaganja i uspješnosti u smanjenju broja oboljelih", upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Nedopustivo je da svaka dva minuta umre jedno dijete od bolesti koja je izlječiva i može se prevenirati", napisao je u izvještaju.

Broj slučajeva prošle je godine porastao, u ovom bolešću najpogođenijim zemljama - Burkini Faso, Kamerunu, Kongu, Gani, Maliju, Mozambiku, Nigeru, Nigeriji, Tanzaniji i Ugandi.

Rijetko pribjegavanje upotrebi kreveta s mrežama poprskanim insekticidima, nivo zaprašivanja je u padu i nedostatak preventivnih terapija za trudnice i djecu pridonijela je porastu zaraze.

Uprkos porastu zaraze i smrtnosti posljednjih godina smanjio se i broj međunarodnih donacija namijenjenih borbi s malarijom.

Svjetska zdravstvena organizacija ne požuruje samo bogate donorske zemlje da povećaju donacije, već poziva i najpogođenije zemlje da osiguraju svoj dio finansiranja.

Novac je potrebno učinkovitije i ciljano trošiti, navodi UN-ova agencija. Kao pozitivni izuzetak negativnog trenda, SZO je istakao Indiju, u kojoj je broj slučajeva u prošloj godini pao za gotovo četvrtinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније