Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila M.L.B. [ YUMAMA ]

19. 11. 2018. 09:08   >>  08:45

VAŽAN ZA DJECU

Ovo su namirnice bogate kalcijumom

Manjak kalcijuma u organizmu možemo nadoknaditi pravilnom ishranom. Saznajte koje namirnice bi trebalo da konzumiraju mališani kako bi se pravilno razvijali.

Veoma je važno da u ranoj mladosti unosimo dovoljno kalcijuma, jer je on neophodan za pravilan razvoj koštanog sistema i zuba, ali i za pravilno funkcionisanje mišića. Nedovoljan unos ovog minerala može da oslabi i uspori rast kostiju, što za posljedicu ima gubitak koštane mase u odrasloj dobi, ali i razvoj hipertenzije i pojavu drugih zdravstvenih tegoba.

Pročitajte koje namirnice možete ponuditi vašoj porodici, kako bi podigli nivo kalcijuma u organizmu:

Mliječni proizvodi

Najbolji izvor kalcijuma su svakako mliječi proizvodi – sir, mlijeko, jogurt. Pobrinite se da vaše dijete ima bar jedan mliječni obrok dnevno, bilo to čaša mlijeka ili jogurt uz žitarice što može biti odličan doručak ili užina. Ako vaš mališan ne voli mliječne proizvode, prvo mu ponudite one namijenjene najmlađima - milkšejkove, voćne jogurte sa smanjenom količinom šećera…

Sitna plava riba

Sardine predstavljaju jednu od najzdravijih vrsta riba. Pored toga što su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su vazne za pravilan razvoj mozga, bogate su i kalcijumom i vitaminom D, što predstavlja idealnu kombinaciju.

Zeleno povrće

Kelj i brokoli su povrće koje morate da uvrstite u ishranu vašeg djeteta, jer obiluje kalcijumom i pomaže u jačanju imuniteta. Spanać je takođe važan u borbi protiv manjka ovog minerala, jer sadrži magnezijum koji zadržava kalcijum u našem tijelu.

Sjemenke suncokreta i susama

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim sjemenkama i pomaže u očuvanju čvrstoće koštane mase. Pored toga, predstavljaju i odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana, vlakana i vitamina B1.

Sok od pomorandže

Pomorandže ili svježe cijeđeni sok od pomorandže bogat je vitaminom C, ali i kalcijumom. Ovaj citrusni napitak vaše dijete sa sigurnošću neće odbiti i uživaće u njemu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније