Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ N1, objavila B.B. ]

12. 11. 2018. 23:59 >> 14:19

ZA UKLANJANJE PESTICIDA

Korisna so, limun, soda bikarbona

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a među voćem koje treba dobro očistiti prije jela su jagode, jabuke i grožđe, ali stručnjaci ističu da u kući imamo sredstva kojima voće i povrće možemo očistiti.

Ako nemate sreće da uzgajate vlastito povrće i voće i budete sigurni da ne sadrže pesticide i druge otrove koje štete zdravlju, potrebno ga je dobro oprati, najbolje izribati četkicom pod mlazom vode.

To ponekada nije dovoljno da biste bezbrižno mogli jesti koru ili koristiti je za kuvanje.

Srećom, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar dio otrova. Soda bikarbona, so i limun najdjelotvorniji su u tome.

U veći lonac treba uliti mlaku vodu i dodati dvije kašičice soli, pa kada se otopi, u lonac staviti namirnice, potopite ih i ostavite da stoje 15 minuta.

Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija, ali ne i za gljive, jer će se napiti vode.

Za djelotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je i kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone. Sastojke možete promiješati i staviti u sprej s raspršivačem, pa isprati nakon desetak minuta.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom, kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno ispiranje. Koru treba oguliti zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom, piše Punkufer.

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžani su pri dnu liste kad je riječ o štetnosti.

Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, tim redosljedom sadrže količinu hemijskih sredstava koji mogu štetiti zdravlju ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније