Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Nacionalna geografija rs, objavila B.B. ]

20. 10. 2018. 09:33   >>  09:13

NAUČNICI OTKRILI

Putem soli unosimo i čestice mikroplastike

Novo istraživanje južnokorejskih naučnika i stručnjaka iz "Grinpisa", pokazalo je da odrasla osoba godišnje unese 2.000 komadića mikroplastike putem soli.

Prije nekoliko godina naučnici su otkrili da se mikroplastika nalazi u morskoj soli, ali do sada niko nije znao u kojoj mjeri.

Prema novoj studiji, u kojoj su istraživači ispitivali morsku, kamenu i so dobijenu iz jezera, 90 odsto soli koju koristimo sadrži mikroplastiku.

Istraživači iz Južne Koreje, zajedno sa istraživačima iz organizacije "Grinpis" istočne Azije, su testirali 39 marki soli od kojih je 36 sadržalo mikroplastiku. Ova studija je prva koja je istražila povezanost mikroplastike soli sa zagađenim okruženjem.

"Nalazi ukazuju da je mikroplastika pronađena u soli jako povezana sa količinom zagađenja u određenim oblastima", kaže Sung-Kju Kim, profesor marinske ekologije sa Univerziteta Inčon u Južnoj Koreji.

Ispitani su uzorci soli iz 21 države iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Tri marke soli koje nijesu sadržale mikroplastiku su rafinisana morska so iz Tajvana, rafinisana kamena so iz Kine i nerafinisana morska so iz Francuske, proizvedena solarnim isparavanjem.

Gustina mirkoplastike u soli varira među različitim markama.

Istraživanje je pokazalo da so koja sadrži najveću količinu mikroplastike dolazi iz Indonezije, a nepovezana studija iz 2015. godine je takođe otkrila i da je Indonezija na drugom mjestu u svijetu po zagađenosti.

Ova studija takođe procjenjuje da odrasla osoba godišnje unese u sebe 2.000 komadića mikroplastike putem soli. Ali koliko je ova količina štetna, ostaje još da se istraži.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније