Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 10. 2018. 23:14   >>  06:46

IZBJEGAVAJTE

Sušilice za ruke izvor bakterija

Tim istraživača s Univerziteta u Lidsu 2014. godine objavio je uznemirujuće informacije tako što su javnosti saopštili da su sve popularnije sušilice za ruke u javnim toaletima pravi izvor bakterija. Novo istraživanje to je i potvrdilo.

Kako piše IFL Science, naučnici su otkrili da ovi uređaji raspršuju bakterije s loše opranih ruku u vazduh i na obližnje površine u iznimno velikim količinama, povećavajući rizik da ćete izaći iz kupatila s mnoštvom bakterija drugih ljudi.

U laboratorijskim eksperimentima koji su uključivali promatranje javnih sanitarnih čvorova, sušilice za ruke prouzrokovale su da u zrak dospije 27 puta više bakterija nego što ih na sebi imaju papirni ubrusi, a ti mikrobi ostaju kružiti 15 minuta nakon pranja ruku.

Sada se autori vraćaju s još više dokaza protiv sušilica za ruke, ovog puta uzimajući u obzir nalaze eksperimenata iz stvarnog svijeta.

Kao što je objavljeno u Journal of Hospital Infection, profesor Mark Wilcox i njegove kolege su započeli ispitivanje kako metode sušenja ruku utiču na širenje bakterija u bolničkim kupatilima.

Istraživanje je sprovedeno u bolnicama u tri grada Lidsu, Parizu i Udinama tokom perioda od 12 sedmica. U svakom mjestu izabrana su dva toaleta koja su koristili pacijenti, osoblje i posjetioci, a u svakom od njih bila je postavljena sušilica za ruke ili papirni ubrusi. Uzorci zraka i brisevi površina toaleta uzimani su svakog dana tokom četiri sedmice, a nakon dvosedmičnog ispitivanja svaki toalet je morao preći na alternativni način sušenja.

Nalazi ovih uzoraka otkrili su da je ukupna količina bakterija u zraku i na površinama bila mnogo veća u svim toaletima u kojima su korištene sušilice za ruke. Najdramatičnije razlike su se vidjele između prisutnosti bakterija na samoj sušilici za ruke i površini papirnatih ubrusa. U Udinama je sušilica bila stotinu puta zaraženija bakterijama, u Parizu je bila 33 puta više zaražena, a u Lidsu 22 puta zaraženija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније