Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

04. 10. 2018. 23:46 >> 23:24

NAUČNICI ISTRAŽUJU

Konzumacija prerađenog mesa rizik za rak kod žena

Nedavno objavljena naučna studija koja se temelji na nekoliko različitih istraživanja pokazala je kako žene koje jedu velike količine prerađenog mesa imaju devet odsto više šansi da dobiju rak od onih koje jedu manje količine, piše BBC.

Ova studija, objavljena u "International Journal of Cancer", potvrdila je prethodne nalaze Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj prerađeno meso uzrokuje rak.

Stručnjaci preporučuju oprez oko zaključaka nove studije i kažu kako je stvaran rizik za ženu "jako malen".

Studija je obuhvatila rezultate istraživanja sprovedenih na više od milion žena, a pokazala je kako postoji povezanost između konzumacije prerađenog mesa i rizika od raka dojke. Ali nije utvrđena uzročna veza.

Naime, na temelju rezultata nije moguće utvrditi uzročnu vezu, odnosno nije moguće isključiti druge faktore koji su mogli uticati na nastanak raka dojke.

Osim toga, u tom naučnom radu koriste se rezultati 15 različitih istraživanja koja na različite načine definišu pojam visoke konzumacije mesa.

Na primjer, jedno od istraživanja iz Velike Britanije visoku konzumaciju prerađenog mesa definiše kao više od devet grama dnevno, što je ekvivalent dvije do tri tanke kriške slanine nedjeljno, dok ostale visokom konzumacijom smatraju značajno veće količine.

U ovom istraživanju naučnici su bilježili što žene jedu i pratili koja će od njih razviti rak dojke.

Jedan od problema je što se žene koje su jele različite količine prerađenog mesa, nijesu u svemu drugome jednako ponašale i nijesu imale iste prehrambene navike, jednako zdravstveno stanje i sl. Ti drugi faktori takođe su mogli uticati na povećanje rizika od raka dojke.

U Velikoj Britaniji 14 od 100 žena dobiće rak dojke u nekom periodu života. To pokazuje da povećanje rizika za devet odsto u cijeloj populaciji žena donosi jedan dodatni slučaj raka više na 100 žena.

Prema podacima CANCER Research UK, najveće dobrotvorne institucije za istraživanje raka, prevencija raka dojke moguća je u oko 23 odsto slučajeva. Pretpostavlja se da je otprilike osam odsto slučaja raka dojke uzrokovano prekomjernom težinom, a drugih osam konzumacijom alkohola.

Rezultati se odnose samo na prerađeno, ali ne i na crveno meso.

Autori naučnog članka objavljenog u International Journal of Cancer, kažu da se povezanost koju su otkrili odnosi samo na prerađeno, ali ne i crveno meso.

Na listi Svjetske zdravstvene organizacije prerađeno meso spada u kategoriju kancerogenog i to ponajviše zbog istraživanja koja prerađeno meso povezuju s rakom crijeva. Na istoj listi crveno meso spada u kategoriju “moguće kancerogenog”.

Prerađeno meso je meso koje se ne prodaje svježe, već se čuva kroz soljenje, sušenje dimom ili druge postupke. U ovu kategoriju spadaju slanina, salama, zimske kobasice, hrenovke, šunka, pršut i slično.

Doktor Maryam Farvid s Harvarda, jedan od autora studije, preporučuje da se konzumacija prerađenog mesa smanji, ali ne i potpuno izbaci iz prehrane.

Doktor Gunter Kuhnle, nutricionista sa Univerziteta Reading koji nije učestvovao u izradi studije, kaže da je “upitno” trebaju li ljudi smanjiti konzumaciju crvenog i prerađenog mesa zbog ovih rezultata.

Kaže da je stvarni rizik od prerađenog mesa za pojedince "vrlo malen" i da su rezultati relevantniji za donošenje zaključaka na cijeloj populaciji.

Dodao je i da bi trebalo nastaviti istraživanje kako bi se potvrdila veza prerađenog mesa i raka, te proučilo može li se taj rizik smanjiti, na primjer, novim metodama proizvodnje hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније